· 

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen?

Dakramen zijn een uitstekende manier om snel meer natuurlijk licht in je woning te brengen. Velux staat, vanwege hun kwaliteit, duurzaamheid en energiezuinigheid, bekend als één van de beste dakramen merken die er verkrijgbaar zijn.

 

Als jij ook overweegt om Velux dakramen aan je huis toe te voegen, dan vind je hier belangrijke informatie over de codes bij Velux dakramen die op zo’n dakraam terug te vinden zijn.

Welke unieke productinformatie wordt er aangegeven?

Op elk Velux dakraam is specifieke productinformatie op de unit zelf aangegeven. Deze markering bevat het serienummer van het product, dat het dakraammodel, het glastype en de productiedatum aangeeft. Deze Velux dakraam maattabel biedt meer handige informatie.

 

Waar vind je deze unieke Velux codes?

Jouw Velux raam heeft een plaatje met productinformatie in de bovenhoek van het frame. De daarop vermelde codes bij Velux dakramen verstrekken je handige informatie. Daarmee kun je niet alleen eenvoudig een bestaand raam vervangen, maar ook reserveonderdelen, nieuwe beglazing of zelfs zonwering bestellen.

 

Wanneer je een oud Velux raam vervangt, dan is het uiteraard het makkelijkst als de grootte hetzelfde blijft. De afmeting kan natuurlijk vergroot worden als jouw DIY project dit vereist en andere aspecten kunnen daarnaast aangepast worden om aan jouw nieuwe eisen te voldoen.

De verschillende codes bij Velux dakramen

De belangrijkste drie verschillende elementen van een VELUX raamcode laten zien welk type raam het is, de binnenafwerking, de grootte, de beglazing en het bedieningssysteem.

GGL, GGU, GPU, enzovoort

  • G. De eerste G geeft simpelweg aan dat het product een raam is.
  • G of P. De tweede letter geeft aan of het raam centraal of uitzetbaar is.
  • L of U. De derde letter wordt gebruikt om aan te geven of het Velux raam wit geverfd, van grenenhout (L) of wit polyurethaan (U) is.

De breedte en hoogte

Er zijn verschillende breedtes en hoogtes voor VELUX ramen beschikbaar, waarbij sommige modellen vaker in gebouwen voorkomen dan andere. Enkele van deze meest voorkomende maten zijn als volgt:

 

Breedte:

 

CK = 550 mm

FK = 660 mm

MK = 780 mm

PK = 942 mm

SK = 1140 mm

VK = 1340 mm

 

Hoogte:

 

01 = 698 mm

02 = 778 mm

04 = 978 mm

06 = 1178 mm

08 = 1398 mm

10 = 1600 mm

 

Let op! De Velux dakramen van vóór 2014 hebben geen ‘K’ in hun code.

 

De afwerking en het type glas

Het laatste deel van de codes bij Velux dakramen bestaat uit verschillende elementen, die verschillende aspecten van het eindproduct aanduiden.

 

  • De interne afwerking: 0 (wit polyurethaan), 2 (wit geverfd) of 3 (blanke lak).
  • De buitenafwerking: 0 (standaard grijs), 5 (zwart) of 8 (speciale kleur).
  • Het soort glas: 70 (dubbel glas), 66 (driedubbel glas), 67 (driedubbel glas), 68 (driedubbel glas), 69 (driedubbel glas), 62 (driedubbel, met extra geluidsreductie).
  • Add-ons: 21U (elektrisch), 30R (zonne-energie), 40 (rookafvoer), H (glasroede), Q (verbeterde beveiliging), R (reductie van regengeluid).

Het belang van het weten van de codes bij Velux dakramen

Nu je precies weet wat de codes bij Velux dakramen betekenen, kun je nu ook eenvoudig bepalen welke accessoires, zonwering of ramen compatibel zijn met jouw dakraam. Dergelijke informatie kan zonder twijfel ook prima helpen als het gaat om het vervangen van het volledige dakraam zelf, mocht dat ooit nodig zijn.

 

Wat jouw doe-het-zelfproject ook is, er is altijd wel een Velux dakraam dat bij jouw behoeften past. Met de bovenstaande informatie kun je nu handig zelf zien welke daar het beste aan voldoet. Zo kun je met nog meer vertrouwen je volgende Velux dakraam selecteren!

Reactie schrijven

Commentaren: 0