· 

Hoe kun je sporten zonder sportschool?

Hoe kun je sporten zonder sportschool?

Iedereen heeft zich de afgelopen tijd enorm moeten aanpassen op fitness gebied. Waar sommige misschien alles wat hebben losgelaten omdat de sportscholen dicht zijn is het gemakkelijker dan je denkt om fit te worden en te blijven zonder behulp van de sportschool. Hoewel de sportscholen nu weer open zijn is de kans groot dat een hoop Nederlanders de in lockdown opgebouwde routine doorzetten. Ook wanneer je nog geen thuis-sport routine hebt opgebouwd kan thuis sporten interessant zijn, het is natuurlijk stukken goedkoper dan sporten in de sportschool. Met deze gids krijg je alle benodigde tips en tricks om perfect te kunnen sporten zonder sportschool!

Hoeveel beweging is nodig?

Zoals we allemaal weten, is lichaamsbeweging essentieel voor het behoud van de gezondheid en het immuunsysteem. Tegenwoordig is een goed immuunsysteem dan ook belangrijker dan ooit. 

 

Slechts 30 minuten stevige lichaamsbeweging per dag is al genoeg om je immuunsysteem een flinke boost te geven! Nu vraag je jezelf waarschijnlijk al af wat er onder stevige lichaamsbeweging zou vallen? In feite valt alles waar je intensief mee aan het bewegen hier al onder rekenen. Zelfs een halfuurtje enthousiast stofzuigen kan hier al onder worden gerekend.

 

Hierdoor hoef je niet elke dag uren in de sportschool te staan. Wanneer stofzuigen nou niet echt aansluit bij je interesses zijn er gelukkig genoeg andere manieren om wat beweging te krijgen. Zo kan een korte wandeling ook al bijdragen aan een hoger gezondheidsniveau. 

Wanneer wandelen of stofzuigen nou niet bepaald iets is waar jouw hart sneller van gaat kloppen zijn er gelukkig tal van andere mogelijkheden om thuis te kunnen sporten. Wat je ook doet, met de volgende 10 tips helpen we je alvast op weg!

 

Tip 1: Routine

Alle begin is moeilijk maar om jezelf te helpen dit consistent te maken en dus je momentum vast te houden is het essentieel om een routine voor jezelf te bepalen. Het is namelijk onmogelijk om met een paar sporadische trainingen fit te worden. Een goed begin is om voor jezelf een schema op te stellen met op welke dagen je sowieso gaat trainen. Train bijvoorbeeld elke week op dinsdag, donderdag en zaterdag. Wanneer je dit hebt gedaan kun je aan elke dag een bepaalde oefening koppelen. Zo kun je ervoor kiezen om op dinsdag een flink stuk te gaan hardlopen en op donderdag juist algemene spieroefeningen doen zoals pull en push-ups. 

 

Tip 2: Doelen

Om jezelf gemotiveerd te houden is het van groot belang om voor jezelf doelen te stellen. Deze doelen mag je uiteraard helemaal zelf bepalen. Dit kunnen zowel globale doelen, zoals elke week 3 keer sporten gedurende een halfjaar of juist meer specifiek zoals een bepaalde afstand binnen een kwartier kunnen rennen of een bepaald aantal push ups of sit ups achter elkaar kunnen doen. Het is wel belangrijk om je doelen realistisch en haalbaar te maken, zorg dus niet voor doelen die je sowieso niet kan halen of pas na een jaar hard trainen. Begin met kleine stapjes en bouw je doelen op voor optimale motivatie!.

 

Tip 3: Kleding

Waar kleding misschien als een vreemde tip klinkt heeft het hebben van goede sportkleding zeker toegevoegde waarde. Zorg hierbij voor goed passende kleding die lekker zit zodat je jezelf niet meer belast dan nodig. te strakke of losse kleding kan namelijk alleen maar zorgen voor extra frustraties en belemmering tijdens het sporten. Ook helpt het aantrekken van speciale sportkleding met jezelf in de juiste mindset te brengen. Wanneer je elke keer voor het sporten precies dezelfde kleding aandoet zullen je hersenen al snel de associatie leggen tussen de kleding en het sporten. Wanneer je de kleding aantrekt kan het dus goed zijn dat je automatisch meer zin krijgt om te gaan sporten.  

 

Tip 4: Apps

Wanneer je even een gebrek aan inspiratie hebt zijn er gelukkig enorm veel gratis apps speciaal voor sporten. Hier kun je dan ook tips voor je workouts vinden maar ook al vooraf opgestelde complete workouts. Je kunt deze apps dan ook gebruiken om voor jezelf het eerder besproken schema op te stellen. en wie weet kom je wel bepaalde oefeningen tegen waar je nog nooit aan hebt gedacht. Veel workout apps zijn gratis en dat is natuurlijk erg prettig. Wat wel belangrijk is is om niet te veel apps tegelijk te gebruiken. Dit kan namelijk alleen maar zorgen voor een verlies van overzicht en verwarring. 

 

Tip 5: Teamwork

Hoewel je natuurlijk voor jezelf sport is het vanzelfsprekend dat samen sporten veel leuker is als je het samen doet! Samen sporten werkt motiverend en zo til je elkaar naar een hoger niveau. Ook kun je elkaar zo verantwoordelijk houden door elkaar te vertellen over je persoonlijke doelen en kun je deze samen halen!

 

Tip 6: Variatie

Wanneer je zorg draagt voor een afwisselend trainingsschema en dus steeds een andere spiergroep traint, voorkom je dat trainingen saai worden en voorkom je overbelasting van je spieren. Het beste is om een combinatie in je schema in te bouwen van zowel spieroefeningen als conditieoefeningen. Het is daarom ook belangrijk om niet 1 fitnessdoel te hebben maar meerdere op verschillende vlakken van sport. Dit is dan ook goed voor je motivatie en je eindresultaten.

 

Tip 7: Naar buiten

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat buiten sporten veel voordelen biedt tegenover binnen sporten. Het nadeel is natuurlijk hierbij wel dat je afhankelijk bent van goede weersomstandigheden. Je kunt het buiten sporten natuurlijk ook gaan gebruiken als een extra manier om je omgeving te verkennen. Zo kom je wanneer je buiten gaat sporten gegarandeerd nieuwe plekken tegen zoals een mooi bos of natuurgebied. 

 

Tip 8: Water

Het is voor je lichaam extreem belangrijk om voldoende water binnen te krijgen. Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken extra belangrijk, je hebt namelijk automatisch een voller gevoel wanneer je voldoende water drink. Over het algemeen is de hoeveelheid water die we drinken niet optimaal. om gemakkelijk een idee te krijgen van je benodigde dagelijkse hoeveelheid water kun je je lichaamsgewicht keer 0.03 doen. dus wanneer je 75 kilo weegt krijg je 75x0.03=2.25 je zult dan dus 2.25 liter water per dag moeten drinken.

 

Tip 9: slaap

Je denkt bij sporten waarschijnlijk niet direct aan slaap, toch is voldoende slaap onmisbaar om goed te kunnen sporten. Wanneer je slaapt repareert je lichaam je spieren wat natuurlijk belangrijk is als je vooruit wil gaan met sporten. ook verlaagt voldoende slaap je cortisol niveau in je bloed wat ervoor zorgt dat je eetlust afneemt en je dus, als je wil, makkelijker kan afvallen. De kern voor een goede nachtrust is goed consistent slaapritme. Dit wil zeggen dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en weer opstaat. De exacte hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Ga hier dan ook gerust mee experimenteren om te kijken wat voor jou de optimale hoeveelheid slaap is.

 

Tip 10: abonnement

Met de opkomst van streaming diensten zoals Netflix, Videoland en Amazon Video spendeert men steeds meer tijd achter een beeldscherm. Hoewel ontspanning natuurlijk erg belangrijk is is teveel “bankzitten” natuurlijk niet goed. Een extra motivatie om wat meer te gaan sporten is dan ook je overbodige streaming abonnementen op te zeggen. Wanneer je de optie van onderuit zittend televisiekijken vermindert zul je eerder geneigd zijn extra te gaan sporten.

 

Als je nu je eigen sportroutine hebt opgebouwd kun je met een gerust hart je sportschool abonnement opzeggen. een makkelijke manier om je abonnementen op te zeggen is de opzegservice van Xpendy. Hierbij wordt je volledige opzeg proces uit handen genomen. Wanneer je hier gebruik van maakt wordt er een aangetekende opzegbrief verstuurd naar de service waar jij wil opzeggen. Zodra je opzegbrief is verstuurd krijg je automatisch de track en trace code in je mailbox. Je kunt je opzegging hiermee dus op de voet volgen. Zodra je opzegging is bezorgd en hiervoor is getekend heeft de service 10 dagen de tijd deze te verwerken. Je bent hiermee dus gegarandeerd van een succesvolle opzegging. 

 

 

 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Waarom zelf je auto wassen beter is voor je portemonnee (do, 18 jul 2024)
>> meer lezen

Wat is IT Asset Disposition? (Fri, 05 Jul 2024)
>> meer lezen

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (Sat, 15 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0