· 

It giet oan

It giet oan, het is misschien wel de populairste uitspraak in het dialect. Op het moment dat de temperatuur richting het nulpunt gaat en de eerste sneeuwvlokken vallen dan komt deze markante afspraak vrij snel weer op tafel. Dan begint het bij veel wintersporters en vooral de inwoners van Friesland te kriebelen en te jeuken: de Friese Elfstedentocht!

 

Letterlijk vertaald betekent deze uitspraak: het gaat door! Een uitspraak die we helaas al lang (te lang) niet meer hebben gehoord en waren velen vurig naar verlangen. Het is ook iets wat uitstekend past bij ons kleine kikkerlandje. Velen kennen nog wel de beelden van honderden schaatsers die zich een weg banen over bevroren beekjes, ijzige meren en klunend door de polders en over houten bruggetjes een ware overlevingstocht doorgaan richting de finish van de Friese Elfstedentocht.

 

Friese Elfstedentocht

De uitspraak is alom bekend, maar wie sprak ook alweer deze legendarische woorden. Het enige juiste antwoord is Henk Kroes, voormalig voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Hiermee kondigde hij de tot nu toe laatste editie in 1997 aan van de populaire schaatstocht langs elf plaatsen in de provincie Friesland. Sindsdien is het ijs niet meer sterk genoeg geweest om de schaatsrit te organiseren. Dat beoordelen de rayonhoofden.

 

Het is ook niet eenvoudig om het voor elkaar te krijgen. Er moet namelijk een mooie laag ijs liggen op een parcours van maar liefst 200 kilometer. De Friese ‘steden’ die worden gepasseerd:

 

1. Leeuwarden (Ljouwert)

2. Sneek (Snits)

3. IJlst (Drylts)

4. Sloten (Sleat)

5. Stavoren (Starum)

6. Hindeloopen (Hylpen)

7. Workum (Warkum)

8. Bolsward (Boalsert)

9. Harlingen (Harns)

10. Franeker (Frjentsjer)

11. Dokkum (Dokkum)

 

De finish is weer in Leeuwarden. De plaats die niet in het rijtje staat, maar wel een bijzondere vermelding verdient is Bartlehiem. Deze plaats wordt twee keer gepasseerd, omdat het traject twee keer wordt afgelegd van en naar Dokkum. De rit is voltooid als alle stempelposten succesvol zijn gepasseerd. De laatste winnaar (1997) is Henk Angenent. 

 

Officiële website Friesche Elfstedentocht

 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Waarom zelf je auto wassen beter is voor je portemonnee (do, 18 jul 2024)
>> meer lezen

Wat is IT Asset Disposition? (Fri, 05 Jul 2024)
>> meer lezen

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (Sat, 15 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0