Libra, de nieuwe altcoin van Facebook, heeft de aandacht van centrale overheden en banken. Men maakt zich zorgen. Terecht of een storm in een glas water? Hoe dan ook, cryptocoins hebben zich gesetteld in het internationale betalingsverkeer en daar gaat Facebook nu ook een rol in spelen. En dat terwijl het grote social media platform alle wat met crypto te maken heeft niet wenst te tonen op de tijdlijnen. Dit lijkt op een tegenstrijdig verhaal van het kanaal dat de afgelopen periode al flink onder druk heeft gestaan. Dit lijkt een nieuwe episode te worden.
Er bestaan inmiddels ruim 2.000 cryptomunten. Toch baart de Libra de internationale gemeenschap grote zorgen zo blijkt. Landen als China, Indonesië en Groot-Brittannië hebben al hun zorgen uitgesproken. Ook de ECB (Europese Centrale Bank) en de FED. Benoit Coeuré van de ECB heeft aangegeven dat het niet verantwoord is om financiële diensten te gaan aanbieden zonder dat daar bepaalde regels voor bestaan. Dat is zeer gevaarlijk voor de internationale gemeenschap, aldus het executive board member van de Europese Centrale Bank.
Ook de Chinese centrale bank doet een spreekwoordelijke duit in het zakje. Zij geven aan dat deze nieuwe munt onhoudbaar is als er geen steun en controle is vanuit de internationale centrale banken.
Wat is Libra van Facebook?
De Libra valt onder de categorie cryptomunten (altcoins) en is bedoeld om betalingen te kunnen doen. Het gemak staat daarbij voorop. Net zo gemakkelijk als het sturen van een berichtje, aldus Facebook. Je hebt geen bankrekening nodig (wat handig is voor mensen in ontwikkelingslanden) en bovendien maakt het grensoverschrijdende transacties goedkoper. Naast de digitale munt gaat Facebook ook een digitale portemonnee (wallet geheten in de crypto wereld) aanbieden genaamd Calibra.
Dat werkt als volgt. Je downloadt de Calibra app op je mobiele telefoon en vervolgens identificeer je je bij de zogeheten Libra Association. Dit is de organisatie die de Libra coins aanbiedt. Na registratie kan gestart worden met het aankopen van Libra coins door een gewenst bedrag van je eigen valuta (waarmee je in het land waar je woont normaliter betaalt) te storten. Je krijgt hier een aan Libra coins voor terug op basis van de actuele koers en deze worden direct op je Calibra-account (in je wallet) bijgeschreven.
De waarde van de Libra wordt gekoppeld aan diverse bekende internationale valuta. Hiermee verschilt de munt van andere crypto coins die daardoor sterker fluctueren. De Libra zal daardoor naar verwachting een stuk stabieler zijn dan veel andere munten. Voor het betalingsverkeer is dit een pré, voor handelaren is deze munt daardoor wellicht minder interessant, omdat zij meer inspelen op fluctuaties. Mag de Libra eigenlijk wel worden geschaard onder de cryptomunten. Er is namelijk geen sprake van een decentraal grootboek (Blockchain) en dat is nou net waar deze digitale valuta zich door laten kenmerken. Wel hebben ze de veiligheid van een blockchain.
Bron: RTLZ
www.weetjedat.nl Blog Feed
Waarom is het huren van storage een slimme keuze voor uw bedrijf? (zo, 01 sep 2024)>> meer lezen
Hoe organiseer je een verhuizing? (Sun, 01 Sep 2024)
>> meer lezen
Cloud Storage en de rol van GDPR: de aandachtspunten (Sun, 01 Sep 2024)
>> meer lezen
Black Friday: Een Amerikaans Fenomeen met Wereldwijde Impact (Sun, 04 Aug 2024)
>> meer lezen
Zo heb je een trendy interieur in 2024 met een klein budget (Sat, 03 Aug 2024)
>> meer lezen
Reactie schrijven