· 

Panenka en Rabona, twee speciale traptechnieken

panenka robana voetbal

 

Panenka en rabona zijn traptechnieken in het voetbal die je niet vaak ziet. Wanneer ze goed worden uitgevoerd dan is het een lust voor het oog. Het vereist de nodige techniek om het goed uit te voeren en bovendien moet het functioneel zijn en resultaat hebben. Zo niet, dan is het een teleurstelling voor de kijker en een blamage voor de speler die de actie probeerde te maken. Hieronder worden beide traptechnieken in de voetbal sport nader toegelicht.

Wat is een panenka?

De panenka is een bekende traptechniek onder voetbalkenners en wordt gebruikt bij het nemen van een penalty. In plaats van de bal hard in de hoek te plaatsen wordt een klein lobje geproduceerd, waarna de bal tergend langzaam het doel in vliegt en de doelman (die een hoek indook) het nakijken heeft. 

 

Het wordt als een vernedering van de keeper gezien. Sommigen vinden het zelfs onsportief of onnodig. Het risico is dat de keeper doorheeft dat er panenka aankomt en geen hoek kiest maar blijft staan. In dat geval is het enorme domper voor de penaltynemer en kan hij rekenen op hoongelach van de tribunes. 

 

De benaming is afkomstig van de Tsjechische speler Antonín Panenka die tijdens de EK-finale tegen West-Duitsland het winnende doelpunt maakte in de afsluitende penaltyreeks op het hoogste podium en daarmee de eindoverwinning binnenhaalde voor zijn land.

 

Wat is een rabona?

Een rabona is de minst bekende traptechniek van de twee en wordt over het algemeen uitgevoerd om het zwakke been te vermijden. Elke speler heeft een favoriet been om mee te trappen. Er zijn slechtst weinigen die de kwaliteit en het vertrouwen hebben om met het zwakke been te trappen. 

 

Dan is een rabona een uitkomst die bovendien als erg stijlvol wordt gezien. Je slaat als het ware het zwakke been over door met het sterke been achter het zwakke been langs een trappende beweging te maken. Het wordt soms gebruik bij korte passes of om bijvoorbeeld een voorzet vanaf de zijkant met het sterke been te kunnen geven. Sporadisch wordt er een penalty op deze manier genomen of een schot op goal geprobeerd. 

 

In tegenstelling tot de panenka is rabona niet vernoemd naar de eerste speler die dit liet zien. Rabona betekent spijbelen of overslaan in het Spaans. Een specialist op dit vlak is Erik Lamela

 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Waarom zelf je auto wassen beter is voor je portemonnee (do, 18 jul 2024)
>> meer lezen

Wat is IT Asset Disposition? (Fri, 05 Jul 2024)
>> meer lezen

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (Sat, 15 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0