Tot een aantal jaar geleden was speciaal bier iets voor oudere mannen. Dat is inmiddels verleden tijd. Tegenwoordig is het echt een hype. Iedereen drinkt het. Jong en oud. Thuis of op het terras. In de kroeg en tijdens het diner. Is deze drank een hype die weer snel overwaait of een blijvertje?

Merken
Er zijn steeds meer brouwerijen die speciaal bieren aanbieden. De nieuwe (micro)brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn zelfs thuisbrouwpakketjes in omloop. Een select aantal kleine brouwerijen weet de stap te maken naar een professionele aanpak.
Soorten
Vroeger had je weinig keus, zoals dubbel en triple. Nu de concurrentie flink is toegenomen, valt het op dat er steeds meer nieuwe smaken op de markt komen. Quadruppel, herfstbock, dubbelbock, barley wine, whiskey infused, barrel aged, vrouwenbier, bloesembier en ga zo maar door. De termen en smaken vliegen je om de oren. Met variërend succes.
Schappen
Het aantal aanbieders van speciaal bieren stijgt enorm. Speciaalzaken, supermarkten, webshops, brouwerijen met een winkel, horecagroothandels, proeflokalen… De schapruimte van speciaal bier neemt enorm toe. Daaraan kun je zien dat er een enorme en continue vraag is.
Beoordelen
Welke bieren heb je allemaal gedronken en wat vond je ervan? Er waren al wijn- en whisky-apps en tegenwoordig ook steeds meer bier-apps. Hier kun je bijhouden welke bieren je hebt gedronken en wat je ervan vond. De bekendste, internationale app is Untappd.
Landen
Ook het aantal landen, waarin speciaal bieren worden geproduceerd is enorm gegroeid. Van oudsher is België het speciaal bier land met merken als Grimbergen, Leffe en La Chouffe. In recordtempo hebben landen als Nederland en de VS een flink aanbod gerealiseerd. Ook andere landen als Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië.
Hype of blijvertje? Het lijkt erop dat het een vaste waarde is geworden, maar dan vooral in de landen die zelf actief zijn met brouwen. Daarbuiten moeten de bierdrinkers nog even wennen aan deze nieuwe smaken en het aanbod op de kaart in de kroeg en in het restaurant.
www.weetjedat.nl Blog Feed
‘Ranking de jobs’ voor een succesvolle carrière (di, 09 mei 2023)Op het moment hebben we weinig te klagen over het vacature aanbod in Nederland. Bedrijven en instanties schreeuwen om personeel. Werkgelegenheid gaat door het dak. Goed nieuws als werkzoekende of student die bijna klaar is met de studie. Of zelfs voor jongeren die hun carrièrepad nog kunnen bepalen dan wel bijsturen. Wat zijn nou eigenlijk de populairste banen in Nederland en welke banen verdienen het beste. Aan de hand van deze twee criteria kun je jouw droombaan samenstellen.

>> meer lezen
Warm water, een luxe maar o zo nodig… (Fri, 21 Apr 2023)
Bedenk je zelf eens hoe vaak je warm water gebruikt. In het dagelijkse leven in Nederland is het een vanzelfsprekendheid geworden en voor ons gevoel onmisbaar geworden. De ideale temperatuur voor verwarmd water hangt af van waarvoor je het water gebruikt. Maar welke temperatuur is nu het meest ideaal voor de verschillende doeleinden? Warm water gebruiken en drinken De meeste mensen vinden het comfortabel om te baden in water dat ongeveer 37°C tot 40°C is. Voor het schoonmaken van de meeste huishoudelijke oppervlakken, zoals vloeren en aanrechtbladen in een woning, is heet water van ongeveer 50°C tot 60°C voldoende. We gebruiken warm water ook vaak voor warme dranken. De meeste theesoorten bijvoorbeeld worden het best gezet met water dat tussen de 70°C en 100°C ligt, afhankelijk van de soort thee. Bijvoorbeeld, groene thee wordt meestal gezet op een lagere temperatuur rond 70-80°C, terwijl zwarte thee meestal wordt gezet op een hogere temperatuur rond 95-100°C. Voor koffie wordt vaak water gebruikt dat net van de kook af is, meestal rond de 90°C tot 96°C. Het is belangrijk om te onthouden dat het water niet te heet mag zijn om brandwonden te voorkomen en dat je altijd voorzichtig moet zijn bij het hanteren van heet water.

>> meer lezen
Reactie schrijven