· 

Speciaal bier, hype of blijvertje?

Tot een aantal jaar geleden was speciaal bier iets voor oudere mannen. Dat is inmiddels verleden tijd. Tegenwoordig is het echt een hype. Iedereen drinkt het. Jong en oud. Thuis of op het terras. In de kroeg en tijdens het diner. Is deze drank een hype die weer snel overwaait of een blijvertje?

 

speciaalbier hype

Merken

Er zijn steeds meer brouwerijen die speciaal bieren aanbieden. De nieuwe (micro)brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn zelfs thuisbrouwpakketjes in omloop. Een select aantal kleine brouwerijen weet de stap te maken naar een professionele aanpak.

Soorten

Vroeger had je weinig keus, zoals dubbel en triple. Nu de concurrentie flink is toegenomen, valt het op dat er steeds meer nieuwe smaken op de markt komen. Quadruppel, herfstbock, dubbelbock, barley wine, whiskey infused, barrel aged, vrouwenbier, bloesembier en ga zo maar door. De termen en smaken vliegen je om de oren. Met variërend succes. 

Schappen

Het aantal aanbieders van speciaal bieren stijgt enorm. Speciaalzaken, supermarkten, webshops, brouwerijen met een winkel, horecagroothandels, proeflokalen… De schapruimte van speciaal bier neemt enorm toe. Daaraan kun je zien dat er een enorme en continue vraag is.

Beoordelen

Welke bieren heb je allemaal gedronken en wat vond je ervan? Er waren al wijn- en whisky-apps en tegenwoordig ook steeds meer bier-apps. Hier kun je bijhouden welke bieren je hebt gedronken en wat je ervan vond. De bekendste, internationale app is Untappd. 

Landen

Ook het aantal landen, waarin speciaal bieren worden geproduceerd is enorm gegroeid. Van oudsher is België het speciaal bier land met merken als Grimbergen, Leffe en La Chouffe. In recordtempo hebben landen als Nederland en de VS een flink aanbod gerealiseerd. Ook andere landen als Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië.

 

 

 

Hype of blijvertje? Het lijkt erop dat het een vaste waarde is geworden, maar dan vooral in de landen die zelf actief zijn met brouwen. Daarbuiten moeten de bierdrinkers nog even wennen aan deze nieuwe smaken en het aanbod op de kaart in de kroeg en in het restaurant.


www.weetjedat.nl Blog Feed

Frietje met wat? (vr, 06 mei 2022)
Nederland is een echt friet-land. De populariteit is enorm. Ondanks dat we een klein landje hebben, wordt in het westen over patat gesproken en in het oosten en zuiden over een frietje. Het is een eeuwige discussie, maar de waarheid ligt in het midden. Feit is, de Nederlandse bevolking houdt ervan. We gaan ervoor naar cafetaria of we bakken het thuis, in de frietpan en tegenwoordig ook steeds vaker in de airfryer. Ook is het een optie om het in de oven te bakken.   Nederland staat bovendien bekend om de enorme variëteit aan snacks. Buitenlandse gasten die een friettent (of patatzaak) inlopen, worden overspoeld met keuzes. De gouwe ouwe frikandel en kroket worden in de vitrine vergezeld door vele nieuwe en unieke snacks zoals de bereklauw, nasibal, kipknots, lucifer, twijfelstick, souflesse en de kipragoutkroket. De keuze is reuze.   Welke saus? Ook qua saus wordt het steeds gekker. Net als bij de discussie friet/patat is er ook in ‘sausland’ een discussie. Satésaus of pindasaus. Zeg het maar… Beiden juist, al moet je ook hier rekening houden met de provincie waarin je de saus bestelt. Vooral in de Randstad wordt gesproken over pindasaus. Daarbuiten is het veelal satésaus.   Ook een frietje oorlog is niet overal hetzelfde. De term staat de laatste jaren sowieso wat ter discussie, maar een alternatieve benaming is er nog niet. In het zuiden van het land krijg je friet met daarop satésaus, curry, mayonaise en gesneden uitjes. In het noorden en westen van het land wordt de curry vervangen door ketchup. Wil je toch liever curry op je ‘oorlog’? Vraag er dan expliciet om. Ook het merk is van belang. Je wilt tenslotte een kwalitatieve saus op je gerecht. Wat veel mensen niet weten is dat daarvoor de installaties van Selo verantwoordelijk zijn.   Friet, snack en saus is heerlijk. Er mist echter nog een element om toch nog te eten volgens de schijf van vijf: groente. Een gemengde salade of warme groente en champignons passen prima om je avondmaaltijd te completeren. Eventueel met een Selo dressing voor de variatie. Eet smakelijk!
>> meer lezen

Must-have voor kantoormedewerkers: een ergonomische bureaustoel (Sat, 12 Mar 2022)
De coronapandemie heeft het werk van kantoorpersoneel definitief veranderd. Waar veel werkgevers voor de pandemie nog veel medewerkers sommeerden om van 9 tot 5 aanwezig te zijn in het bedrijfspand, hebben nu veel werkgevers ingezien dat thuiswerken niet meer weg te denken is. Het is te zien als een secundaire arbeidsvoorwaarde, maar ook als een gelegenheid om kantoren efficiënter te gebruiken of zelfs de benodigde vierkante meters te beperken.    Een mooie, structurele kostenbesparing voor de werkgever. Zo zullen de energiekosten een stuk lager uitvallen. Daar staat tegenover dat er bij veel mensen thuis een werkplek ingericht moet worden. Langdurig op de keukenstoel zitten is tenslotte geen optie. Een ergonomische bureaustoel is dan zeker aan te raden. ergonomische bureaustoel Lichamelijke klachten door werk Lichamelijke klachten door werk, dan wordt vaak gedacht aan mensen die in de bouw werken, fysiek zwaar werk verrichten of repeterend werk doen. Waar niet snel aan gedacht wordt is aan kantoorpersoneel. De hele dag in dezelfde houding naar het computerscherm kijken, toetsenbord en muis bedienen, langdurig zitten… Het is niet goed voor je gestel en de kans op bijvoorbeeld rugklachten is groot.    “Een ergonomische bureaustoel, die heb ik toch niet nodig?” Dat is wat veel mensen denken. Doe je veel kantoorwerk? De kans is groot dat je, bijvoorbeeld na een lange werkdag of werkweek, vermoeid bent of (lichte) klachten hebt in je nek, rug, schouders, armen of handen. Sommige mensen krijgen hoofdpijn. Dit zijn allemaal signalen dat je lichaam niet in de juiste houding staat tijdens je werk of dat je te lang dezelfde houding hebt aangehouden.  Ergonomische bureaustoel is het advies Bovendien, je moet nog door tot je pensioen. Wachten tot het te laat is, dat is geen optie. Een veelgehoorde tip is dat je slechts één rug hebt. Ergonomische klachten zijn lastig te duiden en ook ontzettend moeilijk te herstellen. Waarom wachten, als je schade kunt voorkomen met een ergonomische bureaustoel. Maak het bespreekbaar met je werkgever of neem zelf het initiatief. 
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0