Tot een aantal jaar geleden was speciaal bier iets voor oudere mannen. Dat is inmiddels verleden tijd. Tegenwoordig is het echt een hype. Iedereen drinkt het. Jong en oud. Thuis of op het terras. In de kroeg en tijdens het diner. Is deze drank een hype die weer snel overwaait of een blijvertje?

Merken
Er zijn steeds meer brouwerijen die speciaal bieren aanbieden. De nieuwe (micro)brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn zelfs thuisbrouwpakketjes in omloop. Een select aantal kleine brouwerijen weet de stap te maken naar een professionele aanpak.
Soorten
Vroeger had je weinig keus, zoals dubbel en triple. Nu de concurrentie flink is toegenomen, valt het op dat er steeds meer nieuwe smaken op de markt komen. Quadruppel, herfstbock, dubbelbock, barley wine, whiskey infused, barrel aged, vrouwenbier, bloesembier en ga zo maar door. De termen en smaken vliegen je om de oren. Met variërend succes.
Schappen
Het aantal aanbieders van speciaal bieren stijgt enorm. Speciaalzaken, supermarkten, webshops, brouwerijen met een winkel, horecagroothandels, proeflokalen… De schapruimte van speciaal bier neemt enorm toe. Daaraan kun je zien dat er een enorme en continue vraag is.
Beoordelen
Welke bieren heb je allemaal gedronken en wat vond je ervan? Er waren al wijn- en whisky-apps en tegenwoordig ook steeds meer bier-apps. Hier kun je bijhouden welke bieren je hebt gedronken en wat je ervan vond. De bekendste, internationale app is Untappd.
Landen
Ook het aantal landen, waarin speciaal bieren worden geproduceerd is enorm gegroeid. Van oudsher is België het speciaal bier land met merken als Grimbergen, Leffe en La Chouffe. In recordtempo hebben landen als Nederland en de VS een flink aanbod gerealiseerd. Ook andere landen als Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië.
Hype of blijvertje? Het lijkt erop dat het een vaste waarde is geworden, maar dan vooral in de landen die zelf actief zijn met brouwen. Daarbuiten moeten de bierdrinkers nog even wennen aan deze nieuwe smaken en het aanbod op de kaart in de kroeg en in het restaurant.
www.weetjedat.nl Blog Feed
Frietje met wat? (vr, 06 mei 2022)Nederland is een echt friet-land. De populariteit is enorm. Ondanks dat we een klein landje hebben, wordt in het westen over patat gesproken en in het oosten en zuiden over een frietje. Het is een eeuwige discussie, maar de waarheid ligt in het midden. Feit is, de Nederlandse bevolking houdt ervan. We gaan ervoor naar cafetaria of we bakken het thuis, in de frietpan en tegenwoordig ook steeds vaker in de airfryer. Ook is het een optie om het in de oven te bakken. Nederland staat bovendien bekend om de enorme variëteit aan snacks. Buitenlandse gasten die een friettent (of patatzaak) inlopen, worden overspoeld met keuzes. De gouwe ouwe frikandel en kroket worden in de vitrine vergezeld door vele nieuwe en unieke snacks zoals de bereklauw, nasibal, kipknots, lucifer, twijfelstick, souflesse en de kipragoutkroket. De keuze is reuze.

>> meer lezen
Must-have voor kantoormedewerkers: een ergonomische bureaustoel (Sat, 12 Mar 2022)
De coronapandemie heeft het werk van kantoorpersoneel definitief veranderd. Waar veel werkgevers voor de pandemie nog veel medewerkers sommeerden om van 9 tot 5 aanwezig te zijn in het bedrijfspand, hebben nu veel werkgevers ingezien dat thuiswerken niet meer weg te denken is. Het is te zien als een secundaire arbeidsvoorwaarde, maar ook als een gelegenheid om kantoren efficiënter te gebruiken of zelfs de benodigde vierkante meters te beperken. Een mooie, structurele kostenbesparing voor de werkgever. Zo zullen de energiekosten een stuk lager uitvallen. Daar staat tegenover dat er bij veel mensen thuis een werkplek ingericht moet worden. Langdurig op de keukenstoel zitten is tenslotte geen optie. Een ergonomische bureaustoel is dan zeker aan te raden.

>> meer lezen
Reactie schrijven