· 

Vakantie in eigen land

Vakantie in eigen land is fantastisch. Daar zijn heel veel mensen achter gekomen tijdens de coronacrisis. Natuurlijk, we hebben geen palmbomen of de garantie op hete zomers. Toch heeft ons kleine kikkerlandje enorm veel te bieden. Het is heel gemakkelijk om naar het buitenland te gaan, terwijl Nederland zo veel te bieden heeft. Kennis maken met en inspiratie opdoen in Nederland in een notendop, van noord naar zuid:

De Wadden

Vijf mooie eilanden, dat betekent dus vijf keer genieten! De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een bezoek aan de Wadden tot een unieke ervaring. Op de Wadden ben je mijlenver verwijderd van overvolle agenda's, drukte en afspraken en toch lekker dichtbij huis. Laat alles achter je en beleef het eilandgevoel. Geniet optimaal van de schoonheid en het eeuwenoude ritme van eb en vloed. Wat rest is iets wat elke vakantie hoort te kenmerken, maar op de Waddeneilanden vanzelf gaat: totale ontspanning.

Noord-Holland

Noord-Holland biedt je een overzicht van de vele mogelijkheden die de provincie biedt. Ga naar het altijd toeristisch Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, of geniet van de rust in de omliggende natuurgebieden, plassen en meren. In de steden zijn er bovendien voldoende afwisselende activiteiten en bezienswaardigheden, zodat je je zeker niet zult vervelen. Voor de culturele persoon, alsook voor de culinaire persoon, is er een heel breed palet aan mogelijkheden in de vele steden. Er is meer dan Amsterdam, veel meer. Plaatsen als Haarlem, Alkmaar , Volendam en Den Helder… En wat te denken van de langgerekte kustlijn.

 

Alkmaar toerisme

Friesland

Slow living: een ware kunst. De Friezen kunnen dat, ze doen alles namelijk nét even anders. Net even wat relaxter, logischer en gemoedelijker.  Ze doen zo'n beetje alles bijna hetzelfde als de rest van Nederland, maar toch maken al die kleine 'net-andersen' samen Friesland compleet anders. Geef ons even en we laten je zien hoe leuk het is om te leven als een Fries.

 

Dat er water door de aderen van de gemiddelde Fries stroomt klinkt misschien wat overdreven, maar dat water belangrijk is voor de Friezen zie je overal in de provincie terug. Ontdek de wonderlijke waterwereld en maak een rondje langs de welbekende 11 steden.

Groningen

Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen. Met beide voeten in de klei van de uitgestrekte polders. Varend langs zeehonden op een bedje van het prachtige zand. In een stoere, eeuwenoude kerk. Of ergens in een zijstraat van een zijstraat, dwalend door de stad. Onze ruimte is onze rijkdom. Hier kom je tot rust en tot leven. Gelukkig ben je in Groningen. Dat is de korte promo van de provincie Groningen. De populairste bezienswaardigheden van Groningen zijn onder meer de Martinitoren, Nationaal Park Lauwersmeer, Hoge der A, Vesting Bourtange en het Groninger Museum.

 

groningen-provincie-stad

Drenthe

Wil je actief eropuit? Dan is Drenthe echt jouw bestemming. Want Drenthe is mooi, ruim en vol met uitdagingen. Je vindt er prachtige Nationale Parken en natuur om te ontdekken. Kamperen in het bos, luierend in je hangmat en dan genieten van alle rust. Of juist veel actie tijdens de TT in Assen met je vrienden. Wakker worden met de dauw op de uitgestrekte heidevelden, vuurtje maken, koffie zetten, eitje bakken. De mooiste avonturen beleef je in Drenthe. Deze veelzijdige provincie is absoluut een bezoekje waard.

Overijssel

Vakantie in eigen land plannen? Dan is de provincie Overijssel een prima plek en zeer de moeite waard! Overijssel staat namelijk bol van de mooie plekken, sfeervolle dorpjes en prachtige natuur met beken, heidevelden en glooiende bossen. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Overijssel? Een greep uit de top 10: Weerribben, Deventer, Giethoorn, Slagharen, Vechtdal, Hellendoorn en Kampen.

overijssel-natuur-tips

Flevoland

Flevoland is een provincie in het hart van Nederland. Het is de jongste en qua landoppervlakte de kleinste van de twaalf provincies. Het landschap bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder die beide zijn ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden Urk en Schokland. Het vlakke landschap, omringd door het water van de Zuiderzee (IJsselmeer), is zeker een bezoek waard. De grotere steden in Flevoland zijn Almere en Lelystad.

Utrecht

Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor de leefbaarheid in steden, dorpen en buitengebied van de provincie. We werken aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving waar inwoners en toeristen hun tijd door kunnen brengen. Hierbij ligt de nadruk op de recreatiezones en -terreinen, het recreatief hoofd(route)netwerk, verblijfsrecreatie, toerisme en sport. De stad Utrecht is prachtig met het oude stadscentrum, de grachten en de Domtoren, maar ook de gelijknamige provincie is een bezoek waard. Groen, historie en leuke stadjes en dorpen. Utrecht heeft het.

kasteel-utrecht

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Dat weten niet veel mensen. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland en wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten ook nog door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht en in het noordwesten door de provincie Flevoland, gescheiden door de Veluwerandmeren. Een zeer gevarieerd grensgebied en deze variatie is ook terug te vinden in de provincie zelf. Leuke steden als Nijmegen en Arnhem, maar ook veel groen op de Veluwe en cultuur in het Kröller Müller Museum of lekker wandelen door de dierentuin van Burgers’ Zoo.

Zuid-Holland

Zuid-Holland is gelegen in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag, de grootste stad is Rotterdam. Den Haag is bovendien de plaats waar de Eerste en Twee Kamer zijn gevestigd en ook vele nationale en internationale overheidsdiensten. Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. Het havengebied van Rotterdam is overweldigend groot en een wereldhaven van formaat. In het achterland wisselen cultuur en natuur elkaar af. Mooie stadjes als Leiden, Wassenaar, Gouda en Delft en het mooie Groene Hart. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Scheveningen.

rotterdam-zuid-holland

Noord-Brabant

Bourgondisch Brabant, daar moet je een keer geweest zijn. Het Brabantse land. Hier moet je zijn om te ontspannen, proeven, genieten, spelen, beleven en samen te zijn. De keuzes in Brabant is oneindig. En het zijn de Brabanders die de provincie uniek, avontuurlijk, creatief en authentiek maken. Gemoedelijk, zo worden ze omschreven. Ga lekker de natuur in en ontdek de onontdekte plekjes in onze verrassende steden. Leuk om te bezoeken zijn bijvoorbeeld Breda, Den Bosch en Eindhoven. 

Zeeland

Zeeland. Ongenadig mooi. Een waar walhalla voor bijvoorbeeld watersporters en natuurliefhebbers. Maar ook voor zonliefhebbers die kunnen genieten op de vele lange stranden. Of Bourgondiërs. Laat de monumentale pracht van de Zeeuwse steden zoals Middelburg en Vlissingen je doen verwonderen. Proef de zilte zaligheden op je bord, vis of vlees. Snuif de geur van de zee in je op en kom tot rust. De eilanden zijn met elkaar verbonden via bruggen, ponden en dijken en dat maakt het heerlijk om de provincie te ontdekken.

zeeland

Limburg

Limburg, ook wel Nederlands-Limburg genoemd om het onderscheid te kunnen maken met Belgisch-Limburg, is sinds 1867 een van de provincies van Nederland en ligt in het zuidoosten van het land in ‘het staartje’. Het is op Flevoland na de jongste provincie van Nederland. De hoofdstad is Maastricht. Het noorden van de provincie, die bijna doorloopt tot aan de stad Nijmegen, is vlak. Wanneer de tocht naar het zuiden wordt gemaakt en de plaatsen Sittard en Geleen worden gepasseerd dan begint het landschap steeds meer te glooien. Dan ontstaat langzaamaan een on-Nederlandse sfeer. Het drielandenpunt, Maastricht en Valkenburg zijn zeer populair. 

 

Dit bericht is samengesteld op basis van eigen ervaringen en met behulp van diverse bronnen waaronder de websites van toeristische bureaus van de verschillende provincies en Wikipedia voor geografische informatie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0