· 

Weetjes over de vier seizoenen

vier seizoenen weetjes

De vier seizoenen zoals wij die kennen: lente, zomer, herfst, winter. Ieder zijn eigen kenmerken, mooie momenten en frustraties. Iedereen heeft wel zijn favoriete seizoen. Nederland heeft een vrij afwisselend jaar qua weersverschijnselen. Al lijkt er wel sprake te zijn van een klimaatverandering. 

 

Sommigen beweren zelfs dat door opwarming van de aarde Nederland het Spanje wordt van de toekomst met een kustlijn vol met recreatie en badplaatsen. Momenteel is het nog kijken in een glazen bol en lijkt het nog ver weg door de extremen waarmee we soms te maken krijgen in het weerbeeld. 

 

Een feit is, door de afwisseling in het weer in ons kikkerlandje geniet je des te meer van de mooie momenten. Vriest en sneeuwt het een keer? Dan gaan velen gelijk op pad om te genieten van ijs- en sneeuwpret. Is het een keer 30 graden? Dan geniet iedereen van verkoeling bij het zwembad of aan het strand. 

 

Vallen de blaadjes van de bomen, dan gaan we massaal de bossen in voor een kleurrijke wandeling waar rood, oranje, geel en groen elkaar op indrukwekkende wijze afwisselen. En komen de eerste knopjes uit de grond dan krijgt iedereen spontaan de lentekriebels. Echt Hollands is het dan om een bezoekje te brengen aan het lokale tuincentrum en de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak.

 

De 4 jaargetijden op de kalender

Wist je dat er een meteorologische en een astronomische seizoensindeling bestaat? Nu hoor ik je denken: zit daar verschil in en welke gebruiken we eigenlijk? Eerst nog even een stap verder: op het zuidelijk halfrond zijn de jaargetijden precies omgekeerd ten opzichte van het noordelijk halfrond waar wij wonen. Vreemd? Nee, eigenlijk niet. Sterker nog, het is heel logisch, want het weerbeeld is ook gespiegeld. Is het hier zonnig en zomers, dan is het in Zuid-Amerika, Afrika en Australië winter. Afhankelijk van de regio kan dit dus belangrijk effect hebben op de weersituatie. 

 

De astronomische seizoenen op een rij: 

Lente: 21 maart t/m 20 juni

Zomer: 21 juni t/m 20 september

Herfst: 21 september t/m 20 december

Winter: 21 december t/m 20 maart

 

De meteorologische seizoenen beginnen 20 dagen eerder, op de eerste dag van betreffende maand en eindigen ook 20 dagen eerder, op de laatste dag van de maand.

 

Zomertijd en wintertijd

Nauw hieraan verbonden zijn de zomertijd en wintertijd. Er is tegenwoordig discussie of dit nog wel nodig is. De zomertijd wordt altijd gepland in het weekend, van zaterdag op zondag. De klok gaat dan een uur vooruit van 02.00 naar 03.00 uur. Je kunt dan dus een uur minder slapen. De aanpassing naar de zomertijd staat traditioneel gepland in het laatste weekend van maart.

 

De wintertijd wordt ook altijd gepland in het weekend, van zaterdag op zondag. De klok gaat dan een uur terug van 03.00 naar 02.00 uur. Je kunt dan dus een uur langer slapen of feesten, heerlijk! De aanpassing naar de wintertijd staat traditioneel gepland in het laatste weekend van oktober.

www.weetjedat.nl Blog Feed

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (za, 15 jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Recreatie op het water: avontuur en vrijheid (Sun, 02 Jun 2024)
>> meer lezen

De psychologie achter kunstvoorkeuren (Sat, 11 May 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    hoi (donderdag, 26 januari 2023 10:20)

    hoi