· 

Vliegtuigbouwer Boeing in zwaar weer

Boeing, de Amerikaanse vliegtuigenbouwer, bevindt zich financieel in zwaar weer. De ontwikkeling van het nieuwe megavliegtuig Boeing 737 Max ligt hieraan ten grondslag. Het nieuwe vliegtuig is door vele luchtvaartmaatschappijen wereldwijd besteld en er werden ook al vluchten mee uitgevoerd. 

 

Al snel na de lancering ging het in korte tijd twee keer mis met vliegtuigcrashes als gevolg. Technische problemen zorgen ervoor dat er geen nieuwe vliegtuigen kunnen worden uitgeleverd en ook eerder uitgeleverde Max-vliegtuigen moeten aan de grond blijven tot dat alle problemen zijn verholpen. Dit is voor Boeing een enorme kostenpost, die ook nog eens wordt aangevuld door schadevergoedingen die worden geëist door maatschappijen die nu geen gebruik kunnen maken van hun 737 Max.

Technische mankementen

Het rommelt aan alle kanten rondom het merk uit de VS. Waar het eerste technische probleem leek verholpen, dient het volgende probleem zich aan met nog meer oponthoud als gevolg. Daar komt nog bij dat bekend is gemaakt door Th New York Times dat Boeing het onderzoek naar de Bijlmerramp heeft gemanipuleerd. Ook bij deze vliegtuigcrash zou sprake zijn van hetzelfde mankement. Op aandringen van de Amerikaanse regering heeft het Nederlandse onderzoeksteam naar de ramp is de rol van Boeing achterwege gelaten dan wel zeer verzachtend beschreven. De fout werd destijds in de schoenen geschoven van de verkeerstoren en de piloten. 

 

 

Door de ontstane situatie staat het grote merk aan de rand van de afgrond. Het is veruit het grootste merk op het vlak van vliegtuigbouw. Merken zoals Airbus en Antonov volgen op gepaste afstand. Momenteel is de situatie zo verslechterd dat het aandeel op de stockmarkets is stilgelegd, dit ter bescherming van het merk. Boeing is op zoek naar financiers en investeerders die bereid zijn om de vliegtuigbouwer door deze moeilijke periode heen te helpen. Een faillissement zou desastreus zijn en een enorme impact hebben op het internationale vliegverkeer. 

www.weetjedat.nl Blog Feed

De psychologie achter kunstvoorkeuren (za, 11 mei 2024)
>> meer lezen

Crypto: de eeuwige strijd tussen Bitcoin en Ethereum (Thu, 02 May 2024)
>> meer lezen

Lente 2024: dit zijn de kledingtrends  (Mon, 08 Apr 2024)
>> meer lezen

De reis van fruit: van boomgaard tot supermarkt (Mon, 18 Mar 2024)
>> meer lezen

Hoe kun je de badkamer eenvoudig schoonmaken? (Wed, 28 Feb 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0