· 

Vlucht of reis geannuleerd? En dan?

Corona, stakingen, overvolle luchthavens, faillissement van de luchtvaartmaatschappij… Het lijkt de laatste tijd wel de spuigaten uit te lopen met vakantie(reizen) die niet of niet geheel worden uitgevoerd. Het is verschrikkelijk om mee te maken, want je wilt er even lekker tussenuit en dan gaat het ineens helemaal mis. De reis kan niet worden uitgevoerd. 

 

Goed om te weten, elk bedrijf dat in Nederland zaken doet, heeft zich te houden aan de Nederlandse wet en dan is er in beginsel sprake van een leveringsverplichting. Natuurlijk zijn er uitzonderlijke gevallen, waardoor een reis niet door kan gaan. Dan is het echter wel belangrijk dat je een passend alternatief krijgt aangeboden of een schadevergoeding. Dat blijkt in de praktijk echter niet zo eenvoudig. Vaak is er sprake van een hoofdorganisator en partijen die als subleverancier actief zijn. Bijvoorbeeld in geval van een reisbureau, touroperator, luchtvaartmaatschappij en aanbieders van vluchten en transfers.

 

In onzekere tijden is het raadzaam om een pakketreis te kiezen. Dan is er namelijk sprake van één opdrachtgever. Als je alle reisonderdelen los boekt en de reis wordt, om wat voor reden dan ook, niet juist uitgevoerd dan kom je terecht in een wirwar van loketjes, regels en voorwaarden. Bij een pakketreis kun je terecht bij het reisbureau of de touroperator waar je de pakketreis hebt geboekt. Zij moeten zorgen voor een oplossing of restitutie.

 

Vlucht-reis-geannuleerd

Externe partijen

Kom je er onverhoopt zelf niet uit met de reisaanbieder? Dan zijn er ook diverse externe partijen waar je kunt aankloppen. Zo zou je kunnen starten bij de verzekeraar waar je de reisverzekering of annuleringsverzekering hebt afgesloten. Heb je de reis betaald met de creditcard (tip!), dan is je aankoop ook daar verzekerd.

 

Bij reizen is het altijd raadzaam om te boeken bij een organisatie die is aangesloten bij de ANVR en/of SGR. Deze organisaties kunnen, afhankelijk van de reden van annulering, een rol spelen.

 

Wordt het vraagstuk te ingewikkeld. Klop dan eens aan bij de rechtsbijstand. De juristen die hierbij zijn aangesloten kunnen vaak goed inschatten welke stappen ondernomen kunnen worden.

 

 

Sta je in je recht, maar vind je het lastig welke wegen je moet bewandelen om ook je gelijk te krijgen? Er zijn bureaus die op no cure no pay basis helpen om jouw reissom terug te vorderen. Een goed voorbeeld daarvan is EUclaim. Je betaalt hen alleen een fee als hen het lukt om de claim te vorderen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0