· 

Waarom heet Opel in Engeland Vauxhall?

Vauxhall Corsa, Vauxhall Astra, Vauxhall Vivaro… Als je in Engeland rondloopt dan zie je een ander logo op wel heel bekende auto’s. Dat zijn toch Opel modellen? Waarom heet een Opel in Engeland Vauxhall? De modellen zijn exact hetzelfde, alleen het logo is anders. Nou vooruit, er is nog een verschil, want het stuur zit aan de andere kant. 

 

Waarom houdt de fabrikant van dit merk twee ballen in de lucht door twee logo’s te hanteren. Het is op tal van vlakken ontzettend onhandig, zou je zeggen. Bij de productie moet er een andere logo gemonteerd worden. Vooral ook op het gebied van marketing loop je tegen allerlei praktische problemen aan. Meerdere merknamen, meerdere websites, folders moeten dubbel ontworpen en gedrukt worden en ga zo maar door. 

 

Dat zou toch een doorn in het oog moeten zijn van het management? Het vreemde is, Vauxhall en Opel zijn beiden onderdeel van General Motors (GM), een grootmacht. Dan zou je toch verwachten dat ze hier goed over nagedacht hebben.

 

Historie Vauxhall en Opel

De reden van deze aanpak is historisch bepaald. Vauxhall was namelijk lange tijd zelfstandig. Het Engelse merk heeft een grote naam opgebouwd in Engeland en is vanaf de jaren ’60 intensief gaan samenwerken met Opel, onderdeel van GM. Vanaf dat moment kwamen er modellen op de markt die door zowel Opel als Vauxhall werden gevoerd en dat wordt tot op de dag van vandaag in stand gehouden. Het begon met de Opel Kadett, die werd gekopieerd naar de Vauxhall Viva. 

 

Er gaan tal van cowboy-verhalen rond waarom Opel en Vauxhall twee verschillende merken zijn gebleven. Helaas geen spannend of smeuïg verhaal. Het is dus historisch bepaald en daarom is besloten dat de naam Vauxhall beter scoort in Engeland dan Opel. Vauxhall is een vermaard merk en is echt Engels en heeft daarom voor het land waarschijnlijk ook een grote economische waarde.

 

Vanaf 2017 heeft General Motors de merken van de hand gedaan. Groupe PSA, de Franse eigenaar van onder meer Peugeot en Citroën, heeft de merken overgenomen.   


www.weetjedat.nl Blog Feed

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (za, 15 jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Recreatie op het water: avontuur en vrijheid (Sun, 02 Jun 2024)
>> meer lezen

De psychologie achter kunstvoorkeuren (Sat, 11 May 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0