· 

Wat zijn de verschillen tussen schuttingen van composiet of hout?

Overal om ons heen staan schuttingen. Het enige dat je nodig hebt om allerlei soorten hekwerken te ontdekken is een simpele rit of wandeling door jouw stad of dorp te maken. Hout is veruit de populairste keuze als het om schuttingen gaat. Dit komt niet alleen door de natuurlijke schoonheid, maar ook door de veelzijdigheid en betaalbaarheid.

 

Composiet schuttingen beginnen, vanwege hun duurzaamheid en eenvoudig onderhoud, echter flink in populariteit toe te nemen. Als je niet zeker weet voor welk type schutting jij moet kiezen, dan vind je hier belangrijke informatie om dit mogelijk te maken.

 

De belangrijkste verschillen tussen houten en composiet schuttingen

Bij het overwegen van schutting opties gaat de materiaalkeuze vaak tussen composiet en hout. Beide materialen bieden ieder duidelijke voordelen en hebben ook unieke eigenschappen die jouw beslissing kunnen beïnvloeden. Het begrijpen van deze verschillen is dan ook de sleutel tot het kiezen van de juiste omheining voor jouw woning en levensstijl.

 

Het is met andere woorden van cruciaal belang om te onderzoeken welk type schutting aan al jouw persoonlijke behoeften en verwachtingen voldoet. Je kunt hiervoor direct al de volgende tabel met verschillen tussen hout en composiet schuttingen raadplegen. Wij vertellen jou hieronder bovendien een aantal belangrijke overwegingen.

 

Hout is een bijzonder duurzaam bouwmateriaal voor terrassen en schuttingen en het is ook een prima keuze als je naar een stevige schutting op zoek bent. Ondanks dat hout een zeer sterk materiaal is, zal  een composiet schutting sterker zijn en langer meegaan. Als je echter goed voor jouw houten schutting zorgt, dan kan deze ook vele jaren meegaan.

 

Composiet schuttingen worden gemaakt door kunststoffen en houtvezels met elkaar te combineren. Ze bevatten ongeveer 50% houtstof van houtzagerijen, gecombineerd met gerecycled en nieuw hogedichtheidspolyethyleen (HDPE).

 

Deze techniek werd in eerste instantie ontwikkeld om raam- en deurkozijnen te maken die vochtbestendig waren. Je kunt bij de productie ervan zowel gerecyclede als niet-gerecyclede kunststoffen en hout gebruiken, waardoor dit proces behoorlijk milieuvriendelijk is.

 

Een beknopt overzicht van de verschillen

  • Duurzaamheidsvergelijking. Composiet schuttingen staan bekend om hun langdurige duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden, dit in tegenstelling tot hout.
  • Onderhoudsbehoeften. Houten omheiningen hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals beitsen en afdichten. Dit terwijl composiet omheiningen een minimaal onderhoud vereisen.
  • De kosten en waarde. Een composiet hekwerk kan in eerste instantie duurder dan hout zijn, maar het lage onderhoud ervan kan in de loop van de tijd tot flinke kostenbesparingen leiden.

De verschillen qua verschijning en onderhoud

Hoewel deze observatie op zich behoorlijk voor de hand liggend lijkt, is het zeker de moeite waard om op te merken hoe verschillend een echt houten schutting er in vergelijking met een composiet hekwerk uitziet. Een houten schutting heeft vooral een rustieke charme met een warmte en zachtheid die een composiet hekwerk van kunststof gewoon niet volledig kan nabootsen.

 

Een houten hekwerk moet over het algemeen elk jaar weer afgedicht, geverfd of gebeitst worden. Dit om het natuurlijke hout optimaal te beschermen tegen weer gerelateerde schade, insectenplagen of schadelijke UV-stralen. Een composiet hekwerk vereist geen regelmatige toepassing van beits of verf.

 

Wanneer je een laag beits of verf op een houten schutting aanbrengt, dan kan dit het uiterlijk ervan volledig veranderen. Je kunt ervoor kiezen om een unieke kleur of tint te gebruiken om de uitstraling van het hout zo een extra boost te geven. Als een composiet hekwerk er verweerd of versleten uitziet, dan kun je het uiterlijk van deze schutting niet nieuw leven inblazen met een snelle beits toepassing.

 

De verschillen qua kosten

Wanneer je een schutting wilt plaatsen of vervangen, dan kijk je waarschijnlijk goed naar de initiële kosten, de materiaalprijs en, in mindere mate, de installatiekosten. Veel mensen denken in dit geval niet aan de lange termijn kosten die met houten schuttingen gepaard gaan.

 

Hoewel composiet schuttingen veelal hogere initiële kosten met zich meebrengen dan de meeste standaard houten hekwerken. Kunnen de onderhoudskosten gedurende de levensduur van een houten schutting het op de lange termijn een stuk duurder maken. Want het beitsen of verven is een jaarlijkse terugkerende uitgave. Reparaties en vervangingen aan het houtwerk kan bovendien een onverwachte kostenpost zijn.

 

De conclusie

Zo kunnen we uiteindelijk concluderen dat houten schuttingen mooi zijn, maar meer onderhoud vereisen. Composiet schuttingen gaan aan de andere kant lang mee, vergen minder onderhoud en zijn beter voor het milieu. Door over dit soort factoren na te denken, kan ook jij de omheining kiezen die het beste bij je past en die jouw eigendom voor een lange tijd waardevoller en aantrekkelijker maakt.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0