· 

Alaaf! Vier carnaval in het zuiden en ontdek wat feestvieren is

Iedereen kent natuurlijk de feestvierende mensen, waar in een week meer bier gedronken wordt dan in de rest van het jaar. Wisten jullie ook dat er nog een groot verschil is in hoe carnaval gevierd wordt in Limburg ten opzichte van Noord-Brabant. Lees wat het verschil is. Zo weten jullie waar jullie moeten wezen tijdens jullie vakantie in Zuid-Limburg of Noord-Brabant.

 

carnaval

Verschillen van historische oorsprong

Voor buitenstaanders is carnaval misschien één pot nat, waar je het ook viert. Toch is niks minder waar. In Limburg en in het oosten van Brabant vieren ze het Rijnlandse carnaval. Dit is ontstaan in Keulen, waarin een persoon verkleed als keizer, prins carnaval dus, spot dreef met de keizer. Van origine werd carnaval gekoppeld aan de vastentijd. Daarom wordt het in Limburg ook wel vastelaovend genoemd. Carne vale betekent letterlijk vaarwel vlees en heeft weer te maken met het niet eten van vlees tijdens deze vasten periode. In Noord Brabant gaat het veel meer om het omdraaien van de sociale verhoudingen. Het volk is onder leiding van prins carnaval even de baas van de stad. 

Feestvieren met elkaar

Tegenwoordig gaat het natuurlijk vooral om feestvieren. Of je nu naar Brabant of Limburg afreist. Je komt feestende mensen tegen die gemoedelijk met elkaar feest aan het vieren zijn. Optochten met de mooiste praalwagens en vooral gezelligheid! In het zuiden weet men zeker wat feestvieren is. Iedereen is welkom om dit mooie feestje mee te vieren en hier wordt ook veelvoudig gebruik van gemaakt. Een aantal dingen die jullie kunnen doen om je voor te bereiden.

 

• Lees je in in de lokale gebruiken. Zo heeft in Brabant bijvoorbeeld iedere stad eigen kleuren.

• Ga op zoek naar de juiste verkleedkleren.

• Knutsel maskers of koop schmink in de juiste kleuren. 

 

Met al deze gezelligheid is het geen aanrader om nog terug te pakken. Daarom is een vakantiehuis in Zuid-Limburg, vakantiepark in Zuid-Limburg of een vakantiehuisje in Noord-Brabant geen gek idee als jullie besloten hebben deze kant op te komen. Wees wel op tijd. Deze voorjaarsvakantie, of carnavalsvakantie zoals hij in het zuiden wordt genoemd is een erg populaire periode om op vakantie te gaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0