· 

Champignons, groente of niet?

Champignons, groente of niet?

De welbekende champignon, is dat nou een groente of niet? Het levert een leuke discussie op bij verjaardagen. Voor sommigen is het antwoord duidelijk, voor anderen is het een ware breinbreker. Feit is, als je een supermarkt binnenloopt dan weet iedereen de champignons te vinden: op de groente afdeling.

 

Champignons behoren in de categorie paddenstoelen. Officieel is het geen groente, maar een schimmel. Beter gezegd, het is het vruchtlichaam van een schimmel. Ze planten zich voort via hun eigen sporen. In de supermarkt vind je de paddenstoelen in de koeling. De meest bekende paddenstoel is de witte champignon die in Nederland in veel gerechten te vinden is. Andere populaire paddenstoelen zijn de portobello (die vaak gevuld wordt) en de kastanjechampignon die bruin van kleur is. Wist je dat een gemiddelde Nederlander per jaar bijna 3 kilo paddenstoelen eet? 

 

De champignon onderscheidt zich op nog een vlak van de ‘reguliere’ groenten. Een champgning was je niet, die poets je. Als je een champignon namelijk wast dan zuigt hij het water gedeeltelijk op en dat komt de kwaliteit van het product en het uiteindelijke gerecht niet ten goede. Daarom kun je de champignons het beste uit het doosje halen en dan met een vel keukenpapier poetsen. Eventueel kun je het keukenpapier een beetje nat maken. Probeer met het poetsen de hele paddenstoel te raken en richt je daarbij met namen op de zwarte korreltjes die soms nog erop zitten. Dit is zand.

 

Het wordt ten zeerste afgeraden om zelf paddenstoelen te plukken in het bos. Er bestaan namelijk vele soorten en een groot deel is giftig. Bovendien zijn de eetbare en giftige soorten moeilijk van elkaar te onderscheiden. Wat ook belangrijk is om te weten is dat je nooit rauwe champignons moet eten, voornamelijk vanwege de stof agaritine, die kanker verwekkend schijnt te zijn. Dat is gebleken uit onderzoek.

 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Lente 2024: dit zijn de kledingtrends  (ma, 08 apr 2024)
>> meer lezen

De reis van fruit: van boomgaard tot supermarkt (Mon, 18 Mar 2024)
>> meer lezen

Hoe kun je de badkamer eenvoudig schoonmaken? (Wed, 28 Feb 2024)
>> meer lezen

Zo verwarm je je woning op een slimme manier (Mon, 26 Feb 2024)
>> meer lezen

Hoe kies je een stijlvolle outfit voor een afspraakje? (Sat, 24 Feb 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0