· 

‘Ranking de jobs’ voor een succesvolle carrière

Op het moment hebben we weinig te klagen over het vacature aanbod in Nederland. Bedrijven en instanties schreeuwen om personeel. Werkgelegenheid gaat door het dak. Goed nieuws als werkzoekende of student die bijna klaar is met de studie. Of zelfs voor jongeren die hun carrièrepad nog kunnen bepalen dan wel bijsturen. Wat zijn nou eigenlijk de populairste banen in Nederland en welke banen verdienen het beste. Aan de hand van deze twee criteria kun je jouw droombaan samenstellen. 

 

 

Er zijn veel verschillende populaire banen in Nederland, afhankelijk van de sector en het vakgebied. Tegenwoordig speelt digitalisering daarin een grote rol, maar ook de vergrijzing vraagt om extra personeel in bepaalde sectoren. Hieronder een top 10:

 

 1. Software ontwikkelaar: Met de toenemende vraag naar technologie en digitale diensten zijn software ontwikkelaars erg in trek in Nederland.
 2. Verpleegkundige: Met een vergrijzende bevolking is er veel vraag naar verpleegkundigen in Nederland, vooral in de ouderenzorg.
 3. Docent: Er is een constante vraag naar docenten in Nederland, met name in het basis- en voortgezet onderwijs.
 4. Accountant: Nederland is een belangrijke hub voor financiële dienstverlening en er is veel vraag naar accountants, zowel in de private als de publieke sector.
 5. Marketing- en communicatie specialist: Er is veel vraag naar professionals die gespecialiseerd zijn in marketing en communicatie in Nederland, met name in de digitale marketing en sociale media.
 6. Jurist: Er is een constante vraag naar juristen in Nederland, vooral in de advocatuur en bij juridische afdelingen van bedrijven.
 7. Data Analist: Met de toenemende vraag naar data-analyse zijn er veel kansen voor data-analisten in Nederland, met name in de technologie- en financiële sector.
 8. HR specialist: Human Resources (HR) is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf en er is veel vraag naar HR-specialisten in Nederland.
 9. Monteurs: werken met je handen, dat is voor steeds minder mensen weggelegd. Toch zijn ze keihard nodig. De complexiteit van technische producten stijgt en dat vraagt om personeel dat is gespecialiseerd in montage of engineering.  
 10. Bouwvakkers: ook dit valt in de categorie ‘handig met je handen’. Steeds minder mensen klussen zelf en hebben dus de hulp nodig van een klusser. 

 

Het is allemaal leuk dat er veel vraag is naar bepaalde beroepen. Maar waarmee vul je nou je bankrekening? Niks voor niks tenslotte en je wilt er zelf ook warmpjes bijzitten op je oude dag. Is dat je primaire doel? Kijk dan eens naar onderstaande beroepen en de bijhorende salarisindicatie. 

 

 • Specialistisch arts: specialistisch artsen verdienen vaak meer dan € 150.000 per jaar, afhankelijk van hun specialisatie.
 • Advocaat: advocaten verdienen gemiddeld meer dan € 100.000 per jaar, afhankelijk van hun specialisatie en werkgever.
 • CEO/Bestuursvoorzitter: CEO's verdienen gemiddeld meer dan € 200.000 per jaar, afhankelijk van de grootte en prestaties van hun bedrijf.
 • Chirurg: chirurgen verdienen gemiddeld meer dan € 150.000 per jaar, afhankelijk van hun specialisatie en werkgever.
 • IT Manager: IT-managers verdienen gemiddeld meer dan € 100.000 per jaar, afhankelijk van de grootte en prestaties van hun bedrijf.
 • Piloot: piloten verdienen gemiddeld meer dan € 100.000 per jaar, afhankelijk van hun ervaring en werkgever.
 • Notaris: notarissen verdienen gemiddeld meer dan € 100.000 per jaar, afhankelijk van hun specialisatie en werkgever.
 • Management consultant: management consultants verdienen gemiddeld meer dan € 80.000 per jaar, afhankelijk van hun werkgever en ervaring.
 • Financieel directeur: financieel directeuren verdienen gemiddeld meer dan € 100.000 per jaar, afhankelijk van de grootte en prestaties van hun bedrijf.
 • Architect: ervaren architecten verdienen gemiddeld meer dan € 80.000 per jaar, afhankelijk van hun specialisatie en werkgever.

 

Houd er rekening mee dat salarissen sterk kunnen variëren op basis van ervaring, opleidingsniveau, sector, bedrijfsgrootte en geografische locatie. Welke baan je ook kiest? Solliciteren begint bij het maken van een spetterend CV. Wil je weten hoe je dat doet? Neem dan eens een kijkje op CVtips.nl. Succes met het vinden van jouw droombaan.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0