· 

E5 of E10 benzine: wat is de juiste keuze?

E5 E10 benzine

E5 of E10? Sinds de wijziging van de benamingen aan de benzinepomp is er veel te doen over dit onderwerp. Er is ophef of het verhoogde ethanol-gehalte in de E10-brandstof schadelijk is voor je voertuig. Hoe zit dat nu eigenlijk. E10 is de vervanger van Euro 95 en dus is het logisch dat consumenten ‘blindelings’ overgaan op deze nieuwe brandstof. Is dat wel verstandig?

Waarom E10 en wat is E10?

E10 is een beleidskeuze. De politiek heeft hiervoor gekozen omdat het de CO2-uitstoot vermindert en dat is goed voor het milieu. Naast het terugbrengen van de maximum snelheid van 130 naar 100 op snelwegen is dit een belangrijke maatregel. 

 

Er gaan verhalen rond dat het verbruik hierdoor echter stijgt en dat het schadelijk zou zijn voor het brandstofsysteem van je voertuig. Het grote probleem bij de meeste berichtgeving is: het is te generiek en daardoor maken veel consumenten ondoordachte keuzes, zoals de overstap naar de duurdere E5-benzine (de oude Super 98). De premium brandstof (zoals Shell V-Power, BP Ultimate of Total Excellium) zou beter zijn voor de motor.

 

Deze keuze is echter ondoordacht genomen en overbodig in veel gevallen. Veruit de meeste, nieuwere auto’s kunnen zonder moeite E10-benzine tanken. Als je wilt weten of jouw auto geschikt is voor E10, doe dan de check op e10check.nl. Voer je automerk en het bouwjaar in en je krijgt direct het juiste advies. Twijfel je alsnog? Neem dan even contact op met je garage of merkdealer. 

E10 schadelijk?

Voor auto’s is het vrij helder. Het probleem zit met name bij andere voertuigen. Denk daarbij aan motoren, brommers, scooters en klassiekers. In deze brandstofsystemen zijn vaker materialen gebruikt zoals plastic. Een te hoog ethanol-gehalte (E10) kan deze materialen aantasten, wat op termijn kan leiden tot schade. 

E10 minder zuinig?

Door de grotere hoeveelheid bio-ethanol is de echte brandstof, die de auto laat rijden, minder. Sommige onderzoeken laten zien dat hierdoor de range lager is en je dus minder kilometers kunt rijden met een volle tank. Houd het zelf eens een tijdje bij om te oordelen of dat ook voor jouw auto geldt. Probeer dat ook een tijdje met E5-benzine. Pas dan kun je een goed besluit nemen over de juiste brandstofkeuze. 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Lokale flair in beeld: het gemak van een photobooth in Hoofddorp (ma, 04 dec 2023)
>> meer lezen

Van laboratorium tot woonkamer: de reis van een led lamp (Mon, 04 Dec 2023)
>> meer lezen

De belangrijke rol van een BHV'er op de werkplek (Fri, 10 Nov 2023)
>> meer lezen

Het vinden van de beste aanbieding op jouw nieuwe Satisfyer (Sun, 05 Nov 2023)
>> meer lezen

Hoe ontstaan files? (Mon, 25 Sep 2023)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0