· 

Frietje met wat?

Nederland is een echt friet-land. De populariteit is enorm. Ondanks dat we een klein landje hebben, wordt in het westen over patat gesproken en in het oosten en zuiden over een frietje. Het is een eeuwige discussie, maar de waarheid ligt in het midden. Feit is, de Nederlandse bevolking houdt ervan. We gaan ervoor naar cafetaria of we bakken het thuis, in de frietpan en tegenwoordig ook steeds vaker in de airfryer. Ook is het een optie om het in de oven te bakken.

 

Nederland staat bovendien bekend om de enorme variëteit aan snacks. Buitenlandse gasten die een friettent (of patatzaak) inlopen, worden overspoeld met keuzes. De gouwe ouwe frikandel en kroket worden in de vitrine vergezeld door vele nieuwe en unieke snacks zoals de bereklauw, nasibal, kipknots, lucifer, twijfelstick, souflesse en de kipragoutkroket. De keuze is reuze.

 

Welke saus?

Ook qua saus wordt het steeds gekker. Net als bij de discussie friet/patat is er ook in ‘sausland’ een discussie. Satésaus of pindasaus. Zeg het maar… Beiden juist, al moet je ook hier rekening houden met de provincie waarin je de saus bestelt. Vooral in de Randstad wordt gesproken over pindasaus. Daarbuiten is het veelal satésaus.

 

Ook een frietje oorlog is niet overal hetzelfde. De term staat de laatste jaren sowieso wat ter discussie, maar een alternatieve benaming is er nog niet. In het zuiden van het land krijg je friet met daarop satésaus, curry, mayonaise en gesneden uitjes. In het noorden en westen van het land wordt de curry vervangen door ketchup. Wil je toch liever curry op je ‘oorlog’? Vraag er dan expliciet om. Ook het merk is van belang. Je wilt tenslotte een kwalitatieve saus op je gerecht. Wat veel mensen niet weten is dat daarvoor de installaties van Selo verantwoordelijk zijn.

 

Friet, snack en saus is heerlijk. Er mist echter nog een element om toch nog te eten volgens de schijf van vijf: groente. Een gemengde salade of warme groente en champignons passen prima om je avondmaaltijd te completeren. Eventueel met een Selo dressing voor de variatie. Eet smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0