· 

Alles wat je moet weten over IP adressen

IP adres

Tegenwoordig maakt iedereen op dagelijkse basis gebruik van het internet. Het is logisch dat niet iedereen precies weet het het allemaal werkt. Het is immers ontzettend complex. Er zijn echter een aantal dingen die wel handig zijn om te weten. Zoals bijvoorbeeld IP adressen. Wat is een IP adres precies? Waar wordt het voor gebruikt? En hoe werkt het? Deze onderwerpen gaan we vandaag met je delen.

Wat is een IP adres?

Met een IP adres kunnen computers op het netwerk aangesloten worden. Hierdoor kunnen ze door andere computers herkend worden waardoor het makkelijker wordt om ze met elkaar te laten communiceren. De I en de P in IP adres staan voor Internet Protocol. 

Hoe werken IP adressen?

Elke computer krijgt een unieke code bestaande uit een bepaald aantal cijfers. Het is vergelijkbaar met een telefoonnumer. Uiteraard weten we dat de meest gebruikte toepassing voor IP adressen het internet is. Elk IP adres wordt gekoppeld aan een instelling of bedrijf. Hiermee is het dus onmogelijk om anoniem over het internet te surfen. Als je bijvoorbeeld vanuit je bedrijf een e-mail verstuurd, dan kan de ontvanger door middel van je IP adres zien welk bedrijf het is.

Verschillende IP adressen

Er zijn 2 verschillende soorten IP adressen. IPv4 adressen en IPv6 adressen. IPv6 adressen zijn de opvolgers van de IPv4. Het is simpel gezegd gewoon een bepaalde versie IP adressen. IPv4 adressen waren er dus eerst, hiermee zijn eerst allerlei IP adressen aangemaakt. En toen de IPv4 adressen eenmaal vol raakten kwamen er IPv6 adressen. Een IPv6 adres is anders opgebouwd dan een IPv4 adres. Deze bestaat namelijk uit 8 reeksen van 4 karakters.

Dynamisch of vast IP adres

Als je een computer aanschaft staat het IP adres daarvan automatisch op een dynamisch IP adres vastgesteld. Dit houdt in dat je een IP adres van de server toegewezen krijgt. Dat is natuurlijk gemakkelijk. Maar je kan ook kiezen voor een vast IP adres. Maar wat is nou het verschil? En waarom zou je kiezen voor een vast IP adres? 

Vast IP adres

Wanneer je weinig eisen hebt kun je het gewoon houden op een dynamisch IP adres. Maar wil je bijvoorbeeld online gamen of gebruik maken van torrents? Dan moet je een vast IP adres hanteren. Een vast IP adres kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld netwerkprinters, netwerkcameraś en mediaplayers. Op die manier kun je al die apparaten vanaf je eigen netwerk benaderen. 


www.weetjedat.nl Blog Feed

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (za, 15 jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Recreatie op het water: avontuur en vrijheid (Sun, 02 Jun 2024)
>> meer lezen

De psychologie achter kunstvoorkeuren (Sat, 11 May 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0