· 

Leuke weetjes over Oud & Nieuw

Het is weer bijna tijd voor Oud & Nieuw in Nederland. Deze traditie wordt al een hele lange tijd gevierd door iedereen. Daardoor zijn er genoeg leuke weetjes te vinden over Oud & Nieuw. Ben jij benieuwd welke weetjes dit zijn naast bijvoorbeeld het afsteken van siervuurwerk? In deze blog hebben we de leukste feitjes voor je uitgezocht. Zo weet je straks flink wat meer over dit onderwerp.

 

oud en nieuw

Het afsteken van vuurwerk gebeurt al sinds de jaren 50

Het eerste weetje over Oud & Nieuw is dat het afsteken van vuurwerk al sinds de jaren 50 gebeurt. In deze tijd begonnen veel mensen met het afsteken van siervuurwerk om het nieuwe jaar te verwelkomen. Hoewel we tegenwoordig veel luxer vuurwerk afsteken, is de basis van dit gebruik al zo lang geleden geïntroduceerd.

1 Januari is niet overal de datum van een nieuwe jaargang

Hoewel wij in Nederland 1 januari als de eerste dag van het jaar zien, is dat niet overal op de wereld zo. In veel Aziatische landen begint het jaar bijvoorbeeld pas in februari of maart. Daarnaast zijn er ook landen zoals Ethiopië waar het jaar op 11 september begint. Wanneer je dus volop van Oud & Nieuw geniet, is het leuk om ook aan de rest van de wereld te denken.

Veel Nederlanders ondernemen een nieuwjaarsduik

Het derde weetje over Oud & Nieuw is dat veel Nederlanders de traditie hebben om een nieuwjaarsduik te ondernemen. Dit wordt vaak gedaan door mensen die hun goede voornemens willen versterken of om meer energie in het nieuwe jaar te krijgen. Deze traditie wordt ook steeds populairder, helemaal in combinatie met de toenemende populariteit van frisse buitenactiviteiten.

Iedereen doet aan goede voornemens

Eerder hebben het al kort gehad over de goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar dit feit mag natuurlijk ook niet ontbreken in onze weetjes. Iedereen is hier mee bezig. Het is daarbij belangrijk om realistische doelen te stellen die je ook daadwerkelijk kan halen. Dat maakt het voor jezelf en anderen een stuk aangenamer.

Vuurwerk was oorspronkelijk bedoeld als afschrikmiddel tegen boze geesten

Het laatste weetje over Oud & Nieuw is dat vuurwerk oorspronkelijk bedoeld was als afschrikmiddel tegen boze geesten. De lawaai van het vuurwerk was daarbij bedoeld om de boze geesten weg te jagen. Die redenatie is natuurlijk vervangen door een veel vrolijker gevoel. We steken het vuurwerk dat we via plekken als Vuurwerkland.nl gekocht hebben nu af om de zon en nieuwe energie in het nieuwe jaar te verwelkomen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0