· 

Waar komt de naam pothelm of potje vandaan?

De meeste mensen zijn het er wel over eens dat het meest cruciale onderdeel van de veiligheidsuitrusting bij het motorrijden de helm is. Wettelijk gezien is een helm zelfs het enige beschermingsmiddel dat je echt verplicht moet dragen. Dus is het misschien ook wel het belangrijkste veiligheidsonderdeel dat je voor jezelf koopt.

 

Bij een goed passende helm draait het echter niet alleen om de veiligheid. Want als de motorhelm van jou niet helemaal comfortabel zit, dan kan dit zeker het verschil betekenen tussen liefdevol motorrijden of als een chagrijn over de weg rijden.

 

Waarom voor een open helm kiezen

Het kiezen van een nieuwe helm kan soms lastig zijn. Er zijn immers zoveel verschillende soorten helmen verkrijgbaar. De open helmen in de pothelmen webshop zijn echter bijzonder populair onder veel scooter plus snorfiets gebruikers, en de motorrijders die graag cruisen.

 

Dit komt vooral doordat het gezicht er vrij mee wordt gehouden om zo direct de wind op hun huid te laten voelen. Iets wat een ervaring oplevert die het dichtst in de buurt komt van het helemaal niet dragen van een helm.

 

De oorsprong van de naam pothelm

De echt halve helmen, die er als een half ei of omgekeerde bloempot uitzien, worden in de volksmond ook wel een Willempie helm of potje genoemd. De officiële naam is echter pothelm. Deze retro design helmen zijn gebaseerd op het ontwerp van de pothelmen die werden gebruikt in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

 

Veel van de pothelmen van nu zijn geïnspireerd door de in 1954 door AGV gepresenteerde eerste glasvezel helm. De originele pothelm is dus een halve bol, een helm die iets later door de jethelm werd vergezeld. Deze laatste is een helm die verder doorloopt in de nek en over je oren. Daarna kwamen er volledige vissenkommen op de markt, ofwel de integraalhelmen.

 

Liever een jethelm dan een pothelm

Het is bijzonder belangrijk om te weten dat alle halve ei pothelmen niet EC/ECE goedgekeurd zijn. Het is daarom dus niet toegestaan om hier op een motor, scooter, bromfiets en/of ander voertuig met een helmplicht op de Europese openbare weg mee te rijden!

 

Dit mag wel met de internationaal goedgekeurde en veilige jethelm, waarvan de naam van de pilotenhelm afstamt. Die hebben immers hetzelfde ontwerp. Zo’n jethelm is bijzonder geschikt voor warm weer, is zeer goed geventileerd plus ademend. Het biedt ook fijn plaats aan een zonnebril om je tegen de zonnestralen te beschermen. Het is daardoor een perfecte helm om fijn mee te toeren!

 

Open helmen zijn bovendien lichter in vergelijking met integraalhelmen, wat kan helpen stress op de nek en schouders te voorkomen tijdens lange ritten op het zadel. Ten slotte zijn jethelmen vaak aanzienlijk betaalbaarder in vergelijking met integraalhelmen, waardoor ze voordeliger door de prijsbewuste rijder aan te schaffen zijn.

 

Sommige jethelmen hebben standaard een neerklapbare zonnevizier die de ogen prettig helpt te beschermen. De wind zal hier echter meestal nog steeds bij hoge snelheid onderdoor waaien.

 

Hoe de juiste maat jethelm te selecteren

Je kunt, net boven de ogen, de omtrek van je hoofd meten om erachter te komen welke maat je precies moet hebben. Eenmaal op je hoofd aangebracht, zou de helm met een gelijkmatige druk rondom jouw hoofd moeten aanvoelen. Dus zonder krappe plekken.

 

Probeer de helm daarnaast stil te houden terwijl je je hoofd beweegt. Als jij je hoofd erin kunt draaien of het enigszins op en neer kunt kantelen, dan is de helm te groot voor je of heeft het de verkeerde pasvorm.

 

Het is belangrijk om een goedgekeurde en subliem passende motorhelm te dragen. Want een goede helm is er eentje die nooit concessies doet aan de veiligheid en tegelijkertijd de hoogste kwaliteit qua ontwerp garandeert.

 

Ga ook voor een prachtige retro stijl jethelm

De klassieke motorhelmen van de pothelmen webshop, die veel op retromodellen geïnspireerd zijn, passen zeer goed bij elke vintage stijl motorfiets. Maar uiteraard ook subliem bij elke nieuwe generatie (elektrische) scooter. Dit zijn immers fijne dames of heren motorhelmen die perfect op het hoofd van de motorrijder aansluiten!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0