· 

Vliegtuigbouwer Boeing in zwaar weer

Boeing, de Amerikaanse vliegtuigenbouwer, bevindt zich financieel in zwaar weer. De ontwikkeling van het nieuwe megavliegtuig Boeing 737 Max ligt hieraan ten grondslag. Het nieuwe vliegtuig is door vele luchtvaartmaatschappijen wereldwijd besteld en er werden ook al vluchten mee uitgevoerd. 

 

Al snel na de lancering ging het in korte tijd twee keer mis met vliegtuigcrashes als gevolg. Technische problemen zorgen ervoor dat er geen nieuwe vliegtuigen kunnen worden uitgeleverd en ook eerder uitgeleverde Max-vliegtuigen moeten aan de grond blijven tot dat alle problemen zijn verholpen. Dit is voor Boeing een enorme kostenpost, die ook nog eens wordt aangevuld door schadevergoedingen die worden geëist door maatschappijen die nu geen gebruik kunnen maken van hun 737 Max.

Technische mankementen

Het rommelt aan alle kanten rondom het merk uit de VS. Waar het eerste technische probleem leek verholpen, dient het volgende probleem zich aan met nog meer oponthoud als gevolg. Daar komt nog bij dat bekend is gemaakt door Th New York Times dat Boeing het onderzoek naar de Bijlmerramp heeft gemanipuleerd. Ook bij deze vliegtuigcrash zou sprake zijn van hetzelfde mankement. Op aandringen van de Amerikaanse regering heeft het Nederlandse onderzoeksteam naar de ramp is de rol van Boeing achterwege gelaten dan wel zeer verzachtend beschreven. De fout werd destijds in de schoenen geschoven van de verkeerstoren en de piloten. 

 

 

Door de ontstane situatie staat het grote merk aan de rand van de afgrond. Het is veruit het grootste merk op het vlak van vliegtuigbouw. Merken zoals Airbus en Antonov volgen op gepaste afstand. Momenteel is de situatie zo verslechterd dat het aandeel op de stockmarkets is stilgelegd, dit ter bescherming van het merk. Boeing is op zoek naar financiers en investeerders die bereid zijn om de vliegtuigbouwer door deze moeilijke periode heen te helpen. Een faillissement zou desastreus zijn en een enorme impact hebben op het internationale vliegverkeer. 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Wat is het coronavirus? (vr, 20 mrt 2020)
>> meer lezen

Hoe geld terugvragen na afgelast evenement (Fri, 31 Jan 2020)
>> meer lezen

Vliegtuigbouwer Boeing in zwaar weer (Tue, 21 Jan 2020)
>> meer lezen

E5 of E10 benzine: wat is de juiste keuze? (Sat, 18 Jan 2020)
>> meer lezen

Zo kies je de juiste uitvaartverzekering (Fri, 29 Nov 2019)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0