· 

Wat is een makelaar en wanneer schakel je er eentje in?

wat is een makelaar

Als je je huis gaat verkopen of een nieuw huis wil kopen, krijg je te maken met een makelaar. Een makelaar geeft je bemiddeling in het gehele koop- of verkoopproces en taxeert huizen. Makelaars hebben een kostenplaatje van zo’n €200 tot wel €10.000 voor een groot huis. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van welke makelaar jij inschakelt. Waar moet je allemaal op letten als je een makelaar uitkiest? Daar gaan we jou vandaag bij helpen.

Verschillende makelaars

In eerste instantie worden huizen verkocht door makelaars. Je kunt dus een makelaar inschakelen als je besluit je huis te verkopen. Maar als ook als je een nieuwe woning zoekt om te kopen kun je een makelaar inschakelen. Dit wordt dan een aankopend makelaar genoemd. Deze makelaar begeleidt jou in het proces van eigenaar worden van een gloednieuwe woning. Uiteraard zijn de verkopend en aankopend makelaar erg verschillend van elkaar.

 

Waar de aankopend makelaar jou zo goed mogelijk begeleid en de mooiste prijs voor een huis voor je wil vinden. Wil de verkopend makelaar (die voor de tegenpartij werkt) er alles aan doen om jou met zo min mogelijk onderhandeling een handtekening onder een koopcontract te laten zetten. Ook als je misschien iets boven de officiële waarde hebt geboden. Daarom is bemiddeling van een aankopend makelaar essentieel. 

Aankopend makelaar

Lang niet iedereen schakelt de hulp van een aankopend makelaar in. Dit is namelijk ook niet verplicht. Een andere grote rede dat niet iedereen een aankopend makelaar inschakelt is omdat er ook een prijskaartje aan vast zit. De werkzaamheden van zo’n makelaar worden beloond door middel van courtage. Dit een woord dat een bepaald percentage aangeeft dat de makelaar rekent op basis van de aankoopprijs. Doorgaans is courtage gemiddeld 1 of 2 procent. Het is begrijpelijk dat je niet perse een aankopend makelaar nodig hebt een juist door die courtage ook besluit om geen aankopend makelaar in te schakelen.

Bezichtigen

Het klinkt logisch en velen weten dit al. Maar voor de goede orde geven we je dit toch nog even mee. Het is belangrijk dat je veel huizen bezichtigd in je koop periode. Op die manier kom je veel te weten over de huidige markt en wat je interesses en voorkeuren zijn. Daarnaast kun je er niet van uitgaan dat je makelaar je mondeling alles over een woning kan vertellen. Foto’s van een woning zeggen veel maar als je de woning zelf bezoekt krijg je er simpelweg gewoon meer feeling bij. 

Vind een makelaar bij jou in de buurt

Wil je je huis verkopen en een makelaar inschakelen? Of ben je opzoek naar een nieuwe koopwoning en kun je wel wat bemiddeling gebruiken? Dan is het goed om wat research te doen. Je kunt op het internet bijvoorbeeld zoeken naar makelaars in Amsterdam. Je kunt ook want informatie opdoen bij mensen om je heen die al eens eerder een makelaar hebben ingeschakeld. Zij kunnen jou namelijk over hun goede of minder goede ervaring vertellen en je meegeven waar je allemaal op moet letten. 


www.weetjedat.nl Blog Feed

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (za, 15 jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Recreatie op het water: avontuur en vrijheid (Sun, 02 Jun 2024)
>> meer lezen

De psychologie achter kunstvoorkeuren (Sat, 11 May 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0