· 

Wat merk ik als ik de ziekte van Parkinson heb?

Bij de ziekte van Parkinson zie je vaak symptomen als een langzamere beweging van zowel het lichaam als het gezicht. Ook kun je merken dat je armen of benen stijver worden of dat ze gaan beven. In veel gevallen beginnen de klachten aan één kant van het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld merken dat uw linkerhand begint te beven. De symptomen worden door de jaren heen steeds een beetje erger.

 

Het verloop van Parkinson kan er als volgt uit gaan zien: Je bewegingen worden steeds trager of stijver. Dit merk je vooral met lopen, fietsen of schrijven. Je kunt je depressief of angstig gaan voelen. Er kunnen lichamelijke kwaaltjes optreden zoals minder goed kunnen eten, poepen, kwijlen, veel zweten of minder goed kunnen ruiken. Ook merk je dat je slaap wat veranderd. Zo kun je overdag veel in slaap vallen en 's nachts juist wakker liggen of moeilijk in slaap komen. 

Parkinson

Wat kun je zelf doen voor een fijner leven?

Door elke dag te wandelen, fietsen of zwemmen kunnen de klachten uitblijven. Gaat bewegen al wat moeilijker? Dan kan de fysiotherapeut oefeningen geven die je kunt uitvoeren om zo toch fit te kunnen blijven. Ook kan een goed dieet helpen om de symptomen wat uit te stellen of te verminderen en zijn er een hoop hulpmiddelen op de markt die kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het wandelen een loopstok gebruiken of een sta-op stoel neerzetten in de woonkamer.  

Informatie over leven met Parkinson

Op VerderMetParkinson.nl vind je ontzettend veel informatie over het leven met Parkinson. Hier kun je waardevolle tips vinden over activiteiten die je kunt doen en hoe je voor jezelf kunt blijven zorgen. Ook vind je er een hoop informatie voor vrienden en familie. Er komt veel op je bord bij de diagnose van Parkinson. Het is dan prettig als je één bron hebt waar je alles terug kunt vinden over de ziekte. Ook lees je veel ervaringen en tips van andere. Een ziekte kan ook een aanslag geven op een relatie. Ook daar vind je meer informatie over op de website.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0