· 

Tuinkabouters

wat is een tuinkabouter?

Heb je wel eens gehoord van Sneeuwwitje en de zeven tuinkabouters? Dat zou best eens een leuke parodie op het oeroude sprookje kunnen zijn. Of ken je Pinkeltje? Was dat – onofficieel -  ook niet een kabouter? Je voelt misschien al aankomen waar het in dit artikel over gaat. Jawel, het zal gaan over kabouters en wel hele speciale… Tuinkabouters!

Kabouterbos

Nee, daar komen onze tuinkabouters niet vandaan. Waar dan wel? Deze vrolijke tuinfiguren vinden hun oorsprong in de hogere kringen van Oostenrijk. Dames van stand probeerden destijds hun enorme tuinen op te vrolijken met sprookjesfiguren, zoals een elf, een trol of…     

Juist: een kabouter! Hierbij trouwens een vakantietip: tot op de dag van vandaag kan je in Salzburg de Zwerglgarten bij een van de mooie kastelen bezoeken. 

 

Maar voor het tuinkaboutertijdperk was er het kaboutertijdperk: raadselachtige figuren, omdat ze onzichtbaar bleven voor de mens. Wellicht komt daar ook deze uitdrukking vandaan: “Dat zullen de kaboutertjes wel gedaan hebben!”  Kabouters zijn terug te vinden in verschillende culturen. In de late middeleeuwen werden van deze mysterieuze wezens al beeldjes gesneden. Deze stonden dan in de woonkamer, omdat ze voor geluk en voorspoed zouden zorgen. Je zou dit beeldje eigenlijk met een soort middeleeuwse tamagotchi kunnen vergelijken, want je moest er goed voor zorgen! Jouw “kabouter” kon namelijk veranderen in een plaaggeest als hij slecht behandeld werd.  

 

Tip: https://www.tuinkaboutershop.nl/ 

 

Klein, maar fijn

Terug naar de tuinkabouters. Sinds de Oostenrijkse, maar overigens ook andere Europese tuinen versierd waren met deze beeldjes, ontstond er een trend. Een zogenaamde tuinkaboutertrend. Haast ondenkbaar, hoor ik je zeggen. Toch liggen de hoogtijdagen van tuinkabouters nog helemaal niet zo ver achter ons. Via de beurs in Leipzig (1898) begon de tuinkabouter aan zijn wereldwijde verovering van tuinen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dat lastiger, maar door de Disneyfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen steeg de populariteit in de jaren dertig opnieuw.

 

Uitgelicht: https://www.tuinkaboutershop.nl/tuinkabouters/stenen-tuinkabouter/

 

Beter leven

In de jaren negentig werden in Frankrijk regelmatig tuinkabouters gestolen. Volgens een Franse actiegroep zijn deze arme kabouters uit hun slavernij bevrijd en daarna in hun natuurlijke omgeving – het bos -  neergezet. Het bleef hier niet bij: in veel West-Europese landen, waaronder Nederland, ontstonden actiegroepen. Het doel was om tuinkabouters een beter leven te geven. Een van de Nederlandse actiegroepen droeg zelfs de trotse naam: Tuinkabouterbevrijdingsfront. 

Om het verhaal af te maken, keren we weer terug naar Oostenrijk. Hier werden in 2014 maar liefst vierhonderd verkiezingskabouters gestolen! 

 

De Sociaaldemocratische Partij verdacht haar politieke concurrent van de diefstal. De politie had een geen idee, maar ik vermoed dat er een of ander bevrijdingsfront achter zat. Dat zou best geloofwaardig zijn, aangezien de arme kabouters verschillende politieke boodschappen moesten uitdragen, zoals Dwergenopstand: een verwijzing naar de machteloze burger. Ach, we zullen wel nooit achter de mysterieuze verdwijning komen; wie weet hebben de kabouters het gedaan…     

 

www.weetjedat.nl Blog Feed

De reis van fruit: van boomgaard tot supermarkt (ma, 18 mrt 2024)
>> meer lezen

Hoe kun je de badkamer eenvoudig schoonmaken? (Wed, 28 Feb 2024)
>> meer lezen

Zo verwarm je je woning op een slimme manier (Mon, 26 Feb 2024)
>> meer lezen

Hoe kies je een stijlvolle outfit voor een afspraakje? (Sat, 24 Feb 2024)
>> meer lezen

Zonnepanelen hoeven echt niet altijd op het dak geplaatst te worden (Wed, 21 Feb 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0