· 

Wat moet je weten over het afsluiten van een woonverzekering?

woonverzekering

Waarschijnlijk wist je dit al, maar je kunt je spullen verzekeren door middel van een inboedelverzekering af te sluiten. Ben je een woningeigenaar? Dan is het ook verstandig om een opstal- of woonhuisverzekering te nemen. Vaak is dit tegenwoordig ook geen keus meer, dit moet van de bank of verzekeraar als je een hypotheek hebt op je huis. Sluit dit bij voorkeur af bij dezelfde verzekeraar. Dit kan gedoe voorkomen bij schade. 

Woonhuisverzekering afsluiten

Om een woonverzekering af te sluiten moet je eerst weten wat de herbouwwaarde van je huis is. Hiervoor kan je gebruik maken van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Als je dit invult en vervolgens opstuurt naar je verzekeraar, ben je eigenlijk nooit onder- of oververzekerd. Ben je geen eigenaar van een huis, maar een appartement? Dan is je woning (in de meeste gevallen) verzekerd door de Vereniging van Eigenaren. Controleer dit altijd goed.

Inboedelverzekering afsluiten

Ook heb je waarschijnlijk wel eens gehoord over een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is voor al je spullen in je woning. Kijk altijd goed naar de waarde hiervan zodat je niet over- of onderverzekerd bent. Als je oververzekerd bent betaal je meer premie dan je daadwerkelijk dient te betalen, dit is zonde. Als je onderverzekerd bent loop je het risico dat als je schade hebt niet alles wordt vergoed door de verzekeraar. 

Uitgebreid of allrisk afsluiten?

Bij het afsluiten van een opstal- en inboedelverzekering kan je kiezen uit twee soorten verzekeringen, namelijk de extra uitgebreide en de allrisk dekking. Bij een allrisk dekking is ook de schade die je zelf veroorzaakt verzekerd, denk aan een pot verf die je op de vloer laat vallen of een pan die op de inductieplaat valt. Wees je wel bewust van de premie die hier hoger is. 

Controleer je verzekering

Vaak sluiten mensen een verzekering af wanneer zij gaan verhuizen of een nieuwe woning hebben gekocht. Daarna wordt er vaak weinig meer naar om gekeken. Het is belangrijk dat je eens in de zoveel tijd je verzekering checkt. Hierbij is het belangrijk om te kijken of je spullen en woning nog goed verzekerd zijn. Misschien heb je wel een mooie nieuwe bank of tv gekocht waardoor je spullen meer waard zijn geworden. In dit geval ben je misschien nu onderverzekerd. Kijk daarom altijd goed naar je persoonlijke situatie of je verzekeringen nog bij je huidige situatie passen. 

www.weetjedat.nl Blog Feed

Waarom zelf je auto wassen beter is voor je portemonnee (do, 18 jul 2024)
>> meer lezen

Wat is IT Asset Disposition? (Fri, 05 Jul 2024)
>> meer lezen

De productie van hooi: een essentieel onderdeel van de landbouw (Sat, 15 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat betekenen de codes bij Velux dakramen? (Wed, 12 Jun 2024)
>> meer lezen

Wat is high tack kit? (Mon, 10 Jun 2024)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0