· 

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed werken?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen? Je hebt daar wel een idee van, maar het zou fijn zijn wanneer je daar duidelijkheid over hebt. Wanneer je de panelen op het dak hebt staan, kan je dan namelijk al snel bepalen of ze ook echt werken zoals ze moeten werken. Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je dat kan bepalen. Wanneer je weet hoe dat moet, dan weet je ook zelf al snel of je de zaken goed op orde hebt. Uiteindelijk is dat natuurlijk wel ook waar het jou om gaat, dus neem de volgende zaken even goed door.

Minder verbruik op de meter

Minder verbruik op de meter

De gemakkelijkste manier om te zien of de zonnepanelen goed werken, is door te kijken naar de stroommeter. Je hebt ze gemakkelijk kunnen kopen met de zonnepanelen subsidie in 2022, maar alleen wanneer je stroomverbruik vermindert verdien je ze ook terug. Daarom kan je aan je meter zien of je minder gaat verbruiken. De meter gaat terugdraaien wanneer je meer levert dan je verbruikt. Dat is precies wat je zoekt. Let hier dus goed op als je wilt verdienen. Het is misschien wel het beste inzicht wat je hebt.

Oog op de omvormer

Een andere manier om te bekijken of de zonnepanelen wel naar behoren werken, is door naar de omvormer te kijken. Wat je dan kan doen, is kijken naar het display. Wanneer de panelen zijn aangesloten en in werking zijn gesteld, dan kan je op het display zien hoeveel stroom er tot dat moment is opgewerkt. Dit blijft in real time meelopen. Wanneer je dit dus ziet oplopen, dan weet je dat het goed zit met jouw zonnepanelen. Bedenk je wel dat de mate waarin je opwekt door de omstandigheden per dag kan verschillen.

Extra hulpmiddelen aanschaffen

Een laatste mogelijkheid is het gebruik van extra meetapparatuur. Deze hulpmiddelen zijn gewoon gemakkelijk aan te schaffen. Die kan je via wifi op je systeem aansluiten. Om op die manier dan de nodige informatie eruit te halen. het is wel heel fijn om te weten hoe het precies zit en deze apparaatjes kunnen je daar heel gemakkelijk bij helpen. Dat maakt het dus ook meer dan de moeite waard om erin te investeren. Je kan alles monitoren en ziet direct wanneer iets niet klopt. Dat levert je dus op de lange termijn alleen maar nog meer op als woningeigenaar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0