· 

Collageen: de impact op huid en haar

Collageen: de impact op huid en haar

Veel mensen hebben wel eens van collageen gehoord, maar weten niet precies wat het is en waar het voor nodig is. Daarom willen we hier vandaag dieper op ingaan en je uitleggen wat de impact van collageen op je huid en je haar is.

Wat is collageen precies?

Collageen is een stof die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van bindweefsel. Dit bindweefsel bevindt zich onder andere in je huid en haar, maar ook in je botten, pezen, kraakbeen en je tanden. Zo’n 70% van het losmazige bindweefsel in de huid bestaat uit collageen. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Bij haren vormt collageen zelfs 95% van de bouwstenen die hiervoor nodig zijn. 

Een tekort aan collageen

In de eerste 25 levensjaren kan het lichaam voldoende collageen aanmaken om aan de vraag te voldoen. Daarna neemt de productie af en ga je de gevolgen van veroudering zien. De impact van onvoldoende collageen op de huid is duidelijk waar te nemen. De huid verliest de jeugdige elasticiteit en er ontstaan rimpels. Dit proces wordt met name door vrouwen gevreesd en vervloekt. 

 

Heb je extra collageen nodig?

Bij het haar lijkt collageen niet alleen een rol te spelen bij de vorming van de haren zelf, maar ook bij aanmaak van de haarzakjes. Verder onderzoek hiernaar is nog nodig, maar bij het innemen van extra collageen lijken de haarzakjes te herstellen. 

 

Extra collageen kan ervoor zorgen dat je haar sneller groeit maar ook meer volume krijgt. Bovendien heeft collageensuppletie een positieve impact op het verminderen van haaruitval en op de glans van het haar. Dit blijkt uit collageen supplement ervaringen

 

Naast dat de collageen aanmaak na het 25ste levensjaar afneemt zijn er nog andere factoren die een negatieve rol spelen bij de impact van collageen op het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat overmatige blootstelling aan de zon bijdraagt aan de afbraak van collageen in de huid? Dat geldt ook voor blootstelling aan de rook van sigaretten en sigaren, met name als je zelf rookt. 

 

Je kunt echter zelf wel een aantal dingen doen om je lichaam te ondersteunen en de hoeveelheid beschikbare collageen te beschermen en te verbeteren. Denk hierbij aan het eten van gezonde producten, die je lichaam vitamine C en eiwitten leveren. Maar ook collageen producten tot je nemen zoals gehydrolyseerd poeder dat extra goed opgenomen wordt door het lichaam. Op die manier kan je lichaam beter aan de vraag naar collageen voldoen en stel je het verouderingsproces uit. 

 

www.weetjedat.nl Blog Feed

‘Ranking de jobs’ voor een succesvolle carrière (di, 09 mei 2023)
>> meer lezen

Warm water, een luxe maar o zo nodig… (Fri, 21 Apr 2023)
>> meer lezen

Als verpleegkundige eenvoudig een cv maken (Fri, 03 Mar 2023)
>> meer lezen

Webshop overnemen: zo werkt dat (Fri, 27 Jan 2023)
>> meer lezen

Wat doet een elektricien in Heerhugowaard zoal? (Fri, 27 Jan 2023)
>> meer lezen

Reactie schrijven

Commentaren: 0